Fransa’da PKK yandaşları polisle çatıştı: 31 polis yaralandı

Fransa’daki PKK yandaşları ve kendilerini Kürt toplumunun temsilcisi olarak tanımlayan yüzlerce protestocu polisle çatıştı. Görüntülerde bazı protestocuların ellerinde, terör örgütü PKK bayrakları olduğu ve diğerlerinin kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullanan polise eşyalar attığı görülüyor.

Cuma günü silahlı bir kişinin 10. bölgedeki Rue d’Enghien’deki Ahmet-Kaya adlı bir Kürt kültür merkezine ateş açması sonucu insanlar öldü. Sokaktaki bir kuaför ve restorana da ateş açıldı. Biri ağır olmak üzere üç kişi yaralandı.

Polis, bir yıl önce Paris’teki bir mülteci kampına düzenlenen kılıçlı saldırıyla ilgili olarak yargılanmayı beklerken, yetkililerin kısa süre önce serbest bırakıldığını söylediği 69 yaşındaki bir adamı tutukladı.

Fransa’daki Kürt Demokratik Meclisi (CDK-F), başkentte geleneksel bir gösteri mekanı olan Cumhuriyet Meydanı’nda öğle saatlerinden itibaren toplanmaları için internet sitesine ve sosyal medyaya çağrı yaptı.

Saatler önce polis ve saldırı mahallinde toplanan insanlar arasında çatışma çıktı. Paris savcısı Laure Beccuau, soruşturmanın olası ırkçı saikleri araştıracağını söylemesine karşın, Kürt temsilciler olayın bir terör saldırısı olarak görülmesi gerektiğini söylüyor.

Savcılar, zanlının tutukluluğunun 24 saat uzatıldığını ve cinayet ve cinayete teşebbüsten soruşturmanın kapsamının olası ırkçılık saikini de içerecek şekilde resmen genişletildiğini söyledi.

Savcılık, “olası suçlamalara bu unsurun eklenmesi, iddia edilen suçlar için müebbet hapis olarak kalan azami cezayı etkilemez” dedi.

CDK-F sözcüsü Berivan Fırat, Fransız haber kanalı BFM TV’ye şunları söyledi: “ Genel olarak Kürtler , Kürt aktivistler ve militanlar olarak tehdit altında olduğumuzu biliyoruz. Fransa bize koruma borçlu.”

CDK-F’yi temsil eden avukat David Andiç, Ocak 2013’te Paris’te üç Kürt kadının öldürülmesinin 10. yıldönümünü anmaya hazırlanırken Cuma günkü cinayetlerin Kürt toplumunu korku içinde bıraktığını söyledi .

Andiç, “Kürt toplumu korkuyor” dedi. “[2013’te] üçlü cinayetle zaten travma geçirmişti. Cevaplara, desteğe ve dikkate ihtiyacı var.”

Paris polis şefi, Cumartesi günkü protestodan önce PKK yanlıları ile bir araya gelecekti.

Exit mobile version