Fransa’da Yarın Cumhurbaşkanlığı Seçimi Yapılıyor! Macron mu Kazanacak, Le Pen mi?

Fransa, yarın cumhurbaşkanı seçimi için sandık başında olacak. Sandıkta iki alternatifi olan Fransız halkının seçeneklerinden ilki mevcut Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, diğeri ise aşırı sağcı aday Marine Le Pen olacak. Uzun yıllardan beri siyasi bir çekişme içerisinde olan iki adaydan hangisi galibete yakın?

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda 48.7 milyon seçmen oy kullancak. Seçimden galibiyet ile ayrılan taraf 5 yıl boyunca Fransa cumhurbaşkanı olarak ülkeyi yönetme yetkisine sahip olacak.

48 milyondan fazla seçmenin oy kullanacağı bu seçim yarın sabah 08:00 itibarı ile başlayacak. Oy kullanma işlemi kırsal kesim de saat 19:00, büyük şehirlerde ise saat 20:00’a kadar devam edecek. Cumhurbaşkanlığı için yapılan bu seçim oylamasının sonuçları Fransa Anayasa Mahkemesi tarafından 27 Nisan tarihinde açıklanacak. Seçim sonucunda galip olan taraf 13 Mayıs tarihinde resmi olarak Fransa Cumhurbaşkanı olacak.

Macron ve Seçim Vaadi

Macron’un cumhurbaşkanlığında geçen son 5 sene içerisinde Fransa’da bir çok sorun meydana geldi. Fransız halkının yönetimden memnuyetsizliği beraberinde birçok eylem ve iç karışıklık getirdi. Özellikle Sarı Yelekliler’in eylemleri, bozulan ekonomi ve göçmen sorunları Macron’u oldukça güç durumlara soktu.

Macron’a verdiği desteği ciddi ölçüde azaltan halk, Macron’u zenginleri ve sanayicileri kollamakla itham ediyor. Buna karşılık Macron’un seçim için en büyük vaadi; memur, işçi ve emeklilerin haklarında ve aldıkları ücretlerde gerçekleşecek iyileştirmeler oldu.

Le Pen ve Seçim Vaadi

Aşırı sağcı lider Marine Le Pen, Fransız siyasetinin oldukça aşina olduğu bir isim. Bu adaylığı ile birlikte üçüncü kez cumhurbaşkanı adayı olan Le Pen, bu kez hedefine hiç olmadığı kadar yakın gözüküyor.

Seçim kampanyası boyunca seçmenlerine en büyük vaadi; referandum sözü ve mevcut göçmenler için yeni çıkartılacak yasalar olarak göze çarpıyor.

Anketler Ne Söylüyor?

Fransa’da gerçekleşecek cumhurbaşkanlığı seçimi için yapılan kamuoyu araştırmaları Macron’u Le Pen karşısında bir adım önde olduğunu gösteriyor. İkinci tur için yapılacak oylamada, oyların %51’ini Macron, geri kalan %49’unu ise Le Pen’in alacağını öngörülüyor.

Macron, daha önce seçildiği 2017 yılındaki seçimlerinde, Fransa tarihinin en genç cumhurbaşkanı unvanını ele geçirmişti.

Exit mobile version