FTSE 100, Enflasyon ve Faiz Endişeleriyle Düştü

FTSE 100 endeksi, Pazartesi günü öğleden sonraki ticarette %0,8 düşüşle 7.650 seviyesinde kapandı ve yatırımcıların yeni enflasyon verileri ve İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) bu haftaki kararı öncesinde düşük risk hissiyatıyla uğraşmasıyla önceki haftaya göre yükselişini azalttı.

Enflasyon Beklentileri Yükseldi

Piyasalar, enflasyonun Ağustos ayında da yükselerek enflasyondaki düşüş ivmesini durduracağı tahmin edildiğinden, merkez bankasının 25 baz puanlık bir faiz artışı daha yapmasını bekliyor. BoE’nin Perşembe günü yapacağı Para Politikası Komitesi (MPC) toplantısında faiz oranlarını %0,1’de tutması, ancak varlık alım programını azaltması bekleniyor.

BoE Başkanı Andrew Bailey, geçen hafta yaptığı bir konuşmada, enflasyonun bu yılın sonunda %4’e ulaşabileceği uyarısında bulunmuştu. Bu, merkez bankasının %2’lik hedefinin iki katından fazla olacak. Bailey, enflasyonun geçici olduğunu ve orta vadede hedefe geri döneceğini savunsa da, bazı MPC üyeleri daha şahin bir tutum sergiliyor ve faiz artışlarının gecikmeden yapılması gerektiğini savunuyor.

Sektörel Performanslar Farklılık Gösterdi

FTSE 100 endeksindeki sektörel performanslar arasında farklılıklar gözlendi. Mortgage kredilerindeki olumsuz görünümün ortasında inşaatçılar kayıplara öncülük ederken, Persimmon ve Land Securities sırasıyla %4,5 ve %3 düştü. Yüksek enflasyon görünümünün BoE’nin MPC’sindeki şahin iddialarını güçlendirmesi ve NatWest ve Lloyds’un %2’den fazla değer kaybetmesiyle kredi talebini baskılaması nedeniyle bankalar da düşüşle kapandı.

Öte yandan Mondi, Rusya’daki en büyük fabrikasını Sezar Grubu’na satmayı kabul ettikten sonra yüzde 3,3 oranında değer kazandı. Kağıt üreticisi, Pereslavl-Zalessky’deki fabrikasını 620 milyon avro karşılığında satacağını duyurdu. Mondi CEO’su Andrew King, satışın Mondi’nin portföyünü optimize etmesine yardımcı olacağını söyledi.

FTSE 100 Endeksi İçin Tahminler

Trading Economics’in küresel makro modelleri ve analistlerin beklentilerine göre Birleşik Krallık Hisse Senedi Piyasası Endeksi’nin (GB100) bu çeyreğin sonunda 7.557,15 puandan işlem görmesi bekleniyor. İleriye baktığımızda 12 ay içinde 7112,98 seviyesinde işlem göreceğini tahmin ediyoruz.

Exit mobile version