Gündem

Arsada Gabari Nedir?

Özellikle kentsel dönüşüm projeleri ile halk dilinde de kullanılmaya başlayan gabari kelimesi mevcut arsanın üzerine yapılabilecek konut sayısının ve büyüklüğünün hesap edilmesi demektir. Gabari sınırlamaları arazinin yüzölçümünün yanı sıra emsal değerlerin göz önünde tutulması ile de belirlenebilir. egehaber.com

• Arsanın ve dolayısıyla arsanın üzerine yapılacak evin ya da binanın bağlı bulunduğu belediyeler tarafından belirlenen arsada gabari nedir sorusunun cevabı kentsel dönüşüm projeleri ile birlikte ciddi önem arz eden duruma gelmiştir.

Gabari yüksekliğinin ilgili belediyeler tarafından onaylanmaması halinde çalışmaların başlaması da söz konusu değildir. Özellikle yıkılan evlerin yerine daha fazla katlı binalar inşa etmek isteyen firmalar her daire sahibine yeni bir daire vermek zorunda tutulurken bu oran farklı projelere göre 1,5 veya 2 daire karşılığı da olabilmektedir.

Arsada Emsal Gabari Hesaplanması

Emsal ve gabari kelimeleri birbirleri ile aynı konularda kullanılıyor olup, inşaatına başlanacak olan yapının yüksekliğiyle ilgili sınırlamaların hükümleri ile ilgili bulunmaktadır. Bazı belediyelerin imar konusundaki kendi görüşleri ve planları doğrultusunda daha küçük katlarda inşaata izin verilirken gelişmeye açık ve iş yeri olarak da gelişmesi planlanan bölgelerde ise gökdelen denen çok katlı binaların yapılmasına da izin verilmektedir.
Binaların alanları ve katları hesaplanırken çevreye olan katkıları ve yaşam alanı olarak kullanılacak ortak sosyal çevrelerin hayata geçirilmesi de dikkate alınmaktadır. Eski yapıların güvenlik kontrolleri ve içinde ufak tefek tadilatlar yapılmasının yerine kontrollü olarak yıkılması ve yerlerine;

İhtiyaca uygun, Modern ve Kullanışlı mekânlar yapılması son dönemlerin en popüler uygulamaları arasında yer almaktadır.

Eski konutun bulunduğu yere göre planlanan yeni binanın yapımı ve her daire sahibinin yeni bir daire sahibi olması esasına dayalı sistemler sayesinde herkesin daha kaliteli bir hayat yaşamaya başladığı gerçeği de göz ardı edilmemelidir.

İmar Durumuna Uygun Yenileme Seçenekleri

İmar durumuna göre binanız yıkıldığı zaman ne kadarlık bir kısmına inşaat yapabileceğiniz de ortaya çıkmış olacaktır. Binanızın mevcudundan daha düşük bir metrekarede yapıldığı tespit edilirse ev sahibi ve müteahhitler arasında anlaşma kolayca sağlanabilir. Mevcut imar durumunun tam olarak kullanılması halinde anlaşma yapmak daha zor hale gelecektir. Bu durumda ev sahiplerinin karşılarına çıkan seçenekler,

• Mevcut dairelerinden daha küçük bir daireye sahip olmak ve
• Üstüne para vererek aynı büyüklükte bir eve sahip olmaktır. Bu aşamada devlet gerekli kredi desteğini sağlarken kentsel dönüşüm projelerine verdiği desteği de ortaya koymuş olmaktadır.

Bütün kat maliklerinin veya 3/2 çoğunluğun anlaşmaya varması ile netleşebilecek durum sayesinde bugüne kadar pek çok vatandaş yeni evinde oturmaya ve konforlu bir yaşam sürmeye başlamış.

Yeni Nesil Konforlu Projeler

Gençlik çağında bir ev alan kişiler dönemin en modern evlerini satın almış olsalar bile eski apartmanların çoğunda asansör bulunmaması yaşlanan nesil için büyük sorunlar oluşturmaktadır. Yeni projenin tasarlanması aşamasından sonra çalışmalar hızlı bir şekilde başlayacak ve olabilecek en kısa sürede de tamamlanacak.

• Bu süreç içerisinde evini bırakarak başka bir eve taşınmak zorunda kalan mülk sahipleri de kira alma avantajı yakalayarak evleri bitene kadar geçici olarak farklı bir evde yaşayabilmektedir.

Bazı büyük firmalar bu aşamada kiraya çıkacak ev sahipleri için farklı bölgelerdeki projelerinden de yer gösterme hakkına sahiptir.

Yeni binanın şehre, bölgeye ve içinde yaşayanlara hayırlı olacağı düşünülerek başlayan projeler ile alanların siluetleri değişmekte ve daha modern bir hale gelmektedir. Gelişen toplu taşıma seçeneklerinin artması ile birlikte kentsel dönüşüm projeleri de değer kazanmaktadır.