DünyaGündemPolitika

Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo serbest bırakıldı!

Gabon’da gerçekleşen darbe sonrası asker yönetime el koymuştu. Gabon’da 30 Ağustos günü gerçekleştirilen darbe sonrası alıkonulan Cumhurbaşkanı Ali Bongo’nun serbest bırakıldığı açıklandı.

BBC’nin yayınladığı habere göre; Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo’nun serbest bırakılmasında çevre ülkelerin ve Orta Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu’nun baskısının etkili olduğu açıklandı.

Yurt dışına çıkış izni

Yayınlanan haberde yer alan detaya göre; askeri sözcü Albay Ulrich Manfoumbi, Ali Bongo’nun sağlık sebeplerinden dolayı serbest bırakıldığını ve isterse tedavi amaçlı yurt dışına gidebileceğinden bahsetti.

Gabon’da ne olmuştu?

Son yaşanan seçimlerin ardından, 30 Ağustos’ta bir grup asker Gabon’da yönetime el koyduklarını açıklamıştı. Kurumların Geçişi ve Restorasyonu Komitesi (CTRI) adı verilen askeri yönetim, yapılan son seçimlerin geçersiz olduğunu açıklarken, geçiş hükümeti başkanının ise General Brice Oligui Nguema olduğunu belirtmişti.

Gabon’un üyelikleri askıya alınmıştı

Orta Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECCAS) ve Afrika Birliği, Gabon’da yaşanan askeri darbeden sonra Gabon’un üyeliğini askıya aldığını duyurmuştu.

Kaynak: BBC