Gayrimenkul Uzmanından Önemli Açıklamalar Geldi! Konut ve Arsa Fiyatlarında Artışlar Devam Edecek mi?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) konut fiyat endeksini açıkladı. Merkez Bankası’nın yaptığı açıklamaya göre konut fiyat endeksi; geçtiğimiz yıla göre %96,4 artış gösterirken, geçen aya göre nominal olarak gösterdiği artış %13,5 seviyesinde gerçekleşti. Merkez Bankası’nın paylaştığı verilere göre reel artış %26,9 oldu. Gerçekleşen bu artışlar doğrultusunda metre kare fiyatları 8.640 TL seviyesine çıktı. Gayrimenkul uzmanları açıklamalarda bulundu. Sektörde artışlar devam edecek mi? Eğer devam edecek ise, ne kadar daha devam edecek?

Konut Fiyat Endeksi Açıklandı

TCMB, şubat ayı için konut fiyat endeksini açıkladı. Açıklanan veriler doğrultusunda aylık bazda konut fiyat endeksi; İstanbul için %14,9, Ankara için %16 ve İzmir için ise %12,7 artış gösterdi. Paylaşılan konut fiyat endeksinde meydana gelen artışlar, geçen yılın aynı ayı için; İstanbul %106,3, Ankara %97,1 ve İzmir %90,1 olarak gerçekleşti.

Kriz Dünya Çapında

Meydana gelen bu artışlardan sonra sektörün uzman isimlerinden, gayrimenkul uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı açıklamalarda bulundu. Özelmacıklı’nın yaptığı açıklamalara göre, meydana gelen fiyat artışları devam edecek. Şu an için oldukça yüksek bir ivmeyle meydana gelen artışlar, yine artmaya edecek ancak ilerleyen zamanlarda ivme yavaş yavaş azalacak.

Uzman isim görüşlerini paylaşırken yatırımcıların tercihlerine de değindi. Özelmacıklı’ya göre gayrimenkul yatırımı yapan kişilerin ilk tercihi İstanbul oluyor. Ancak yatırımlarını İstanbul sınırlarında değerlendiremeyen vatandaşlar Anadolu’ya yöneliyor. Özellikle yabancı yoğunluklu bölgelerde fiyat artışlarının %200 seviyesinde gerçekleştiğine değinen uzman isim, İstanbul’da meydana gelen gayrimenkul fiyatlarının geçen dönemlere göre üç katına çıktığını söyledi.

Arsa Almak Daha Mantıklı

Global çapta meydana gelen krizler ve tedarik zincirindeki aksaklıkların maliyetlere etkisi hakkında konuşan uzman isim, fiyat artışlarının dünya çapında olduğunu söyledi. Özellikle lojistik sektöründeki sıkıntıların inşaat maliyetlerini olumsuz yönde etkilediğini açıklamalarına ekledi. Durum böyleyken şu an da yatırımların gayrimenkul sektöründe değerlendirilmesinin hala çok mantıklı olduğunu dile getiren uzman, arsa almanın ev almaya kıyasla daha çok getiri sağlayabileceğini açıklamalarına ekledi.

Exit mobile version