İzmir HaberleriPolitika

Gaziemir Belediye Başkanı Arda, ikinci 5 yılına hazırlanıyor

HABER/ Didar DEMİRCİ- Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, 4,5 yıllık hizmet süresini “Hizmetle Parlayan Gaziemir” temasıyla Sarnıç’ta bir otelde düzenlenen basın toplantısında değerlendirdi. 31 Mart 2019’da rekor bir oyla seçimleri kazandığını hatırlatan Arda, “Gaziemir belediye başkanı olarak görev süremizin geride kalan 4,5 yılında geleceğin Gaziemir’ini kurmak için pek çok önemli adım attık. Örnek bir belediyecilik faaliyeti sergileyerek Gaziemir’in geleceğine de vizyon proje olarak kalacak projeler hazırladık” sözlerini kaydetti. Göreve geldiği ilk günden itibaren belediyenin mali disiplinini sağlamak için uğraştıklarının altını çizen Arda, her şeye rağmen başarılı bir mali yönetim sergilediklerini dile getirdi.

“MALİ DİSİPLİNİ SAĞLADIK”

Mali disiplinle ilgili hassasiyetine dikkat çekerek konuşmalarını sürdüren Başkan Arda, belediyenin temizlik işleriyle ilgili harcamalarda yaptığı düzenlemelere dikkat çekerek, “Çöp taşeronu ile sözleşmeyi bitirerek 19 tane yeni çöp kamyonu aldık. Böylece sadece temizliği kamulaştırarak 30 milyon TL tasarruf sağladık. Öte yandan 40 yeni araç daha alarak belediyenin filosunun 3’te 1’ini yeniledik. Böylece kendi kendine yetebilen bir belediye inşa ettik” dedi. Gaziemir Belediyesinin hiçbir malını satmadığını dile getiren Başkan Arda, yüksek enflasyona rağmen başarılı bir yönetim sergilediklerini aktardı.

“SOSYAL HİZMET ALANINDA BÜYÜK FARK YARATTIK”

Başkan Arda, sosyal bir proje olan Porta Kafelere dikkat çekti. Arda, “Kafe belediyeciliği yapıyor deniliyor. Ama öyle değil! Porta kafeler birer sosyal alan. Porta kafenin birincisine yaklaşık 2 milyon kişi gelmiş. Buralara cebinizde para olmasa dahi saatlerce oturabileceğiniz sosyal hizmet alanları aslında… Açtığımız bu tesislerin çalışanların yüzde 70’i kadın” diye konuştu. Sosyal hizmet alanında da büyük fark yarattıklarının altını çizen Arda, sosyal hizmet uzmanı desteğinden, açılan kurslara, sosyal marketten, sağlık hizmetlerine kadar belediyenin sunduğu hizmetlere değindi. Arda, geçtiğimiz yıl açılışını yaptıkları Sarnıç Toplum Merkezi’ni de hatırlatarak, “Vatandaşlarımızın sosyal sorunlarının çözülmesi amacıyla bu merkezi hayata geçirdik. Bunu bakanlıkların daha önce deneyip başarısız olduğu bir proje. Özel eğitimciler ve çok kıymetli çalışanlarımızla herkesin kendine yer bulabileceği bir alan. Bunun sayısının artırılması gerekiyor” dedi.

“GAZİEMİR’E EDEBİYAT EVİ GELİYOR”

Göreve geldiklerinde söz verdikleri Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) yenilemesinin tamamlandığını ve yaklaşık 7 milyon harcadıklarını aktaran Başkan Arda, merkezin engellilerin erişimine de uygun hale getirildiğinin altını çizdi. Öte yandan belediyenin spor kulübüne yapılan desteklemelerle sporcuların başarılar elde ettiğinin altını çizen Arda, hemen hemen her spor dalında sporculara verdikleri desteklerin getirdiği başarıya değindi. Kültür sanat faaliyetleriyle ilgili yeni bir projeyi de duyuran Arda, Tabiat Varlıklarını Koruma Fonu’na bu zamana kadar 20 milyondan fazla para yatırdıklarını ancak bu zamana kadar bir proje olmadığı için bu fondan faydalanamadığını belirterek, “Bu fonla Rumlardan kalan bir binayı kamulaştırdık. O binayı restore ederek Edebiyat Evi yapmayı düşünüyoruz, bahçesinde de bir kültür evi olacak” diye konuştu.

“SOSYAL PROJELERE HARCANAN PARAYLA YOLLARI YAPARDIK”

Belediyenin alt yapı çalışmalarının devam ettiğini, her mahallede asfalt ve kilit parke döşeme işlerinine devam edildiğini aktaran Arda, akaryakıt maliyetlerinin artmasından şikayet etti. Arda, “Sadece iki ayda 550 milyon TL olan akaryakıt harcaması iki ayda 1 milyonu geçti. Sadece akaryakıtın bize yıllık faturası 10 milyon TL civarında olacak. Buna rağmen yollarımızı yapmaya devam ediyoruz” dedi. Ayrıca Sarnıç’taki Cumhuriyet Meydanında 6 bin metrekaresini İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile birlikte açılışını yaptıkları parkın kalan kısmına da kaykay parkı yaptıklarını belirten Arda, böylece Cumhuriyet Meydanında iki tane kaykay parkı olacağını söyledi. Sarnıç bölgesindeki 4 mahalleyle ilgili de imar planları yapıldığını aktaran Arda, bu kapsamda ruhsatlı bir bina yapılarak üçüncü Porta Kafe’yi de burada açacaklarını duyurdu.

Konuşmalarının devamında belediyenin sosyal projelere harcadığı paraya dikkat çeken Arda, “Sosyal belediyeciliğe harcadığımız parayı yollara ayırsaydık. Tüm yollarımız çok güzel olurdu ama ihmal ettiğimiz çok kesim olurdu” ifadelerine yer verdi.

100. YIL SANAT MERKEZİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Gaziemir Belediyesi’nin ortak projesi olan 100. Yıl Sanat Merkezi projesi hakkında da açıklamalarda bulunan Arda, “Kendisinin de sanat eseri olmasını istediğim bir projeydi. Gaziemir Belediyesine ait Buca’da 30 dönümlük bir arazimiz vardı. Şu anda Fırat Yaşayanlar Parkı yapılan yer. Belediye hizmet alanı görünüyordu imar planlarında. Biz bu 30 bin metrekarelik arazinin tapusunu İzmir Büyükşehir Belediyesine verelim dedik. Büyükşehir de karşılığında bize 100. Yıl Sanat Merkezi’ni yapsın dedik. Buranın yıkımını yaptık. Bu iki yıl içinde mimarlarımız bu projeyi geliştirdiler. Şu anda alanda GDZ Elektriğe ait bir trafo var. Onun da kamulaştırılması devam ediyor. Havaalanından İzmir’e girerken tüm vatandaşlarımızı karşılayacak. Ayrıca bu alan 600 kişilik bir salona da sahip olacak” açıklamasını yaptı.

ARDA’NIN HEDEFİ 2024 SEÇİMLERİ

Tüm projelerini sıralayan Arda, yaklaşan yerel seçimlere yeniden Gaziemir Belediye Başkanı olarak seçilmeyi beklediğini dile getirerek, “5 yılda birçok da proje geliştirdik. Bu projeler de 2. Beş yılımızda ilçemizi bambaşka bir seviyeye taşımaya kararlıyız” sözlerini kaydetti.

Yerel seçimlere ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlayan Arda, anketlerle ilgili, “Anketler yapıyoruz ama en büyük anket benim. Çok sokaktayım ve kendi görüşümü alıyorum. Anketlerin nasıl yapıldığı çok önemli, 16 ilçem var. Hepsinin nüfusu farklı. Yaş gruplarına mesleklerine eğer doğru denekler seçerseniz doğru sonuçlar da alırsınız. Bu değişimin heyecan yarattığını görüyorum. Oy oranımızda bir değişiklik olacağını düşünmüyorum. Gaziemir’deki seçimi CHP açık ara yine alacak. Çünkü bunu sahada görüyorum. 1047 aileye yardım ediyoruz belki de çoğu AK Partilidir. Yerel seçimin dinamikleri çok farklı. Yüzde 67.31’lik bir oy var” diye konuştu.