Gaziemir’de 50 milyonluk borçlanma

Didar DEMİRCİ

Gaziemir Belediyesi haziran ayı olağan birinci meclis birleşimi Başkan Halil Arda’nın iradesinde tamamlandı. Meclis’te 17-21 Mayıs 2023 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen 8. Uluslararası Turkish Open WAKO World Cup organizasyonunda dünya şampiyonu olan Melisa Kafalı ve yine aynı organizasyonda dünya ikinci olan Beyza Çetinkaya’ya başarılarını teşvik etmek amacıyla bir adet Ata altının, lira karşılığı ile ödüllendirilmesi oybirliğiyle kabul edildi. Sporculara Başkan Arda ve meclis üyeleri tebriklerini iletti.

 GDZ EDAŞ’A KAZI TEPKİSİ

Mecliste AK Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca, Sarnıç 1126 sokaktaki yolun ikinci el malzeme ile yapıldığını ve vatandaşlardan şikayet geldiğini öne sürdü. Bunun üzerine sokaktaki yolun sıfır malzemeyle yapıldığını dile getiren Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, sokakta GDZ EDAŞ’ın kazdığı yollar olduğunu belirtti. Arda, “GDZ EDAŞ ikinci el malzeme ile yolları kapatmış olabilir” dedi. Yol yapımı gibi işlerde titizlikle çalıştıklarını belirten Başkan Arda, “GDZ EDAŞ bizim yaptığımız yeni yolları kazmaya başladı. Bundan sonra Sarnıç’taki bu tarz çalışmalara izin de vermek istemiyorum. Uğur beyin uyarısını dikkate alalım yerinde inceleyelim” sözlerini kaydetti.

KREDİYİ NEDEN ÇEKİYORUZ?

Meclis gündemine getirilen Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’nın ihtiyaç duyulması halinde 50 milyon TL kredi çekmesi konusundaki önerge tartışma konusu oldu. Önergeye ilişkin söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Atmaca, kredinin belediyede çalışan EYT’lilerin kıdem tazminatlarının ödenebilmesi adına çekildiğini aktararak, EYT konusunda neden önlem alınmadığını sordu. Atmaca, “Ne zaman kullanacağınızın belli olmayacağınız belli olmayan bir krediyi istemeniz bizde soru işaretleri bıraktı. Dolayısıyla bu konuda ret oyu kullanacağız” açıklamalarını yaptı. Konuya ilişkin MHP Grup Sözcüsü Aydın Kemahlı ise, AK Partili Atmaca’nın sözlerine ek olarak, “İlgimi çeken ‘tedbiren kredi çekilmek’ cümlesi aklıma takıldı. Burada mayıs ayındaki bütçe görüşmelerinde 5’inci maddede oylamada okuduğunuz rakamlarda hepsi sıfır olarak herhangi bir malımızı satmadan kredi kullanmadan bu zor döneme rağmen iyi geçirdik dediniz. Şimdi bir kredi kullanılacaksa bunun bir amacı olması lazım. Bunu belirtmedik. Açıklayıcı bilgi yok. Artı faiz oranlarının yüksek olduğu bir dönem. İleriye dönük belediyemize yük getirecek. Geri ödemesi 100 milyonu bulur” sözlerini kaydetti.

HAZİNE GARANTİSİ SUNUN

AK Parti ve MHP grubundan gelen eleştirilere karşı söz alan CHP Grup Başkanvekili İzel Zenginobuz Derinsu, kıdem tazminatları karşılığında kasada para olmadığını söyledi. Derinsu, “İller Bankası’ndaki payımızın kesintiye uğraması ve maaşları bile karşılayamayan bir pay almamız sebebiyle mevcutta kesin hesapta görülen 20 milyon paramız maaş olarak işçilere ödendi. Komisyon toplantımızda da üstüne basa basa söyledik. Yine bürokratlarımız açıkça söyledi. Kredi garanti fonunda açık bir şekilde kıdem tazminatı fonu var. Şimdi ülkede tabi ki de bir tek adam rejimi söz konusu. Sonradan bu şeyi KHK ile çıkarabilirler. Devlet bir hazine fonu ile kamu emekçilerindeki kıdemlerini ödemek için yardımcı olursa tabi ki yararlanmak isteriz. Devletimizin kamu kurum ve kuruluşları için emekçilerin hakkını ödemek için destek olacağı fonlara kaynaklara başvururuz. O yüzden bu sebeple tedbiren, ihtiyaç duyulması halinde kredi kullanılmak amacıyla yetki isteniyor. Buradan bir kaynak gelecekse biz bu borçlanma yetkisini kullanmayız” ifadelerini kullandı.

62 ARKADAŞIMIZA HESAP VERECEKSİNİZ

Mecliste gelen eleştirilere yanıt veren Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, “Öncelikle 62 tane emekli olmuş arkadaşımız var. Hepsine Gaziemir Belediyesi’ne verdikleri emek için teşekkür ederim. Hiçbiri de şu tedirginliği yaşamasın: Hepsinin kıdem tazminatını çatır çatır ödeyeceğim. Onların güvencesi benim. Tabi seçim kaybetsek de çıkarmayacağız diyen yapıdan EYT çıkartıldı. Bizim kucağımıza da geldi. Şu anda 35 milyon TL kıdem tazminatı yükü ile karşı karşıyayız. Bu 50 milyonu yarın gidip kullanacağım diye bir şey yok” dedi.

Öte yandan Gaziemir Belediyesi’nin finansal ve ekonomik açıdan iyi yönetildiğine dikkat çeken Başkan Arda, belediyenin borcu olmadığını vurguladı. Başkan Arda, “2022 yılından 2023 yılına devrederken 20 milyon TL kasada para vardı. Yeni yıla kasada parayla devrolduk. Geçen ay İller Bankası’ndan 8 milyon geldi. Ödediğimiz maaşların neti 13 milyon. 5 milyon açık var. Buyurun kaynak gösterin. Her şeye bir eleştiriniz var ama o 5 milyon açıkla ilgili kaynak gösterin” eleştirisinde bulundu.

50 Milyon TL’lik krediyi ihtiyaçtan dolayı çekeceklerinin altını çizen Arda, “Belki yetmeyecek. Daha fazla kullanacağız. 4 yılda hangi yatırım gereksizdi. Kimse merak etmesin hesabımız kuvvetli. İşimizi kuvvetli bir şekilde yapıyoruz. Tüm çalışanların güvencesi Halil Arda’dır. Siz bu 62 arkadaşımıza hesap vereceksiniz” dedi.

50 Milyon TL’lik borçlanma yetkisini içeren önerge maddesi meclisten oy çokluğuyla geçti.

Exit mobile version