Dünya

Gazze için kokutan senaryo: Ateşkes olsa bile ölecekler!

Londra Üniversitesi ve Johns Hopkins Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, Gazze’deki durumun üç farklı senaryoda nasıl değişeceğini ortaya koydu. Araştırmaya göre, Gazze’de, ateşkes ilan edilse dahi ağustosa kadar salgınlar, hastalıklar ve yaralanmalar gibi nedenlerle binlerce kişi hayatını kaybedebilir.

Araştırmada, ateşkes ilan edilmiş bir ortamda, mevcut saldırıların devam ettiği senaryolarla birlikte saldırıların arttığı durumlar incelendi. Rapor, 7 Şubat-6 Ağustos 2024 tarihleri arasında Gazze’deki toplum sağlığının nasıl değişeceğine dair projeksiyonlar içeriyor.

Salgın hastalıklar insanları öldürecek

Rapora göre, ateşkes ilan edildiği senaryoda savaşın etkileri, bulaşıcı veya bulaşıcı olmayan hastalıklar ve anne ile yeni doğan sağlığını etkileyen faktörler nedeniyle 6 bin 550 kişinin ölmesi bekleniyor. Mevcut durumun devam etmesi halinde ise ölü sayısının 58 bin 260’a, saldırıların artması durumunda ise 74 bin 290’a yükselebileceği tahmin ediliyor.

Raporda ayrıca, salgın hastalıkların etkisiyle ateşkes ortamında gelecek 6 ay içinde (Ağustos’a kadar) 11,580 kişinin hayatını kaybedebileceği belirtiliyor. Mevcut durumun devamı veya saldırıların artması durumunda ise ölü sayısının sırasıyla 66,720 ve 85,750 olabileceği öngörülüyor.

En çok çocuklar ölecek

Araştırmada, ölümlerin büyük bir bölümünün çocuklar ve erkeklerden oluşacağı vurgulanıyor. Salgınlarda en fazla ölümün kolera, çocuk felci, kızamık ve meningokokal menenjit gibi hastalıklardan kaynaklanabileceği belirtiliyor. Tüm senaryolarda, anne ve yeni doğan ölümlerinde artış öngörülüyor.