Gazze’de 5 bin 300 çocuk öldürüldü! Öldürülenlerin yüzde 67’sini kadın ve çocuklar

Birleşmiş Milletler (BM), Gazze’de geçen 46 günde 5 bin300 çocuğun hayatını kaybettiğini ve bu trajedinin günde 115 çocuğa denk geldiğini açıkladı. BM Güvenlik Konseyi’nde düzenlenen oturumda, BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) İcra Direktörü Catherine Russell, Gazze’de acilen insani bir ateşkesin gerçekleşmesi gerektiğini vurgulayarak, çatışmaya son verilmesi çağrısında bulundu.

Russell, Gazze’nin güneyindeki askeri hareketliliğin insani durumu daha da kötüleştireceği uyarısında bulunarak “Güney’e yönelik saldırılar engellenmeli” dedi. 2712 sayılı BMGK kararını memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Russell, kararın çocuklar üzerindeki savaşın orantısız etkisine dikkat çekti.

Gazze çocuklar için dünyanın en tehlikeli yeri

“Gazze çocuklar için dünyanın en tehlikeli yeri” diyen Russell, mevcut krizde kaydedilen can kaybının çok yüksek olduğunu belirtti. BM’nin son 17 yılda kaydettiği çocuk ihlalleri sayısının 1653 olduğunu açıklayan Russell, sadece son 46 günde 5,300 Filistinli çocuğun öldüğünü ve bu durumun daha önce yaşanmadığına dikkat çekti.

Bin 200 çocuk enkaz altında

Gazze’de çocukların yaşam koşullarının ölümlere neden olduğunu belirten Russell, yaklaşık 1200 çocuğun enkaz altında olduğunu ve 1 milyon Gazze çocuğunun gıda kıtlığıyla karşı karşıya olduğunu ifade etti. Daha önceki günlerde tüm zamanların zirvesi olan 1858 liraya ulaşan gram altının fiyatının ise yeni günde 1849 lira seviyesinde olduğunu sözlerine ekledi.

Ölenlerin yüzde 67’si kadın ve çocuklar

BM Kadın Birimi İcra Direktörü Sima Bahous, Gazze’deki kadınların barış için dua ettiğini ancak barış sağlanamazsa kollarında çocuklarıyla hızlı bir şekilde ölmek için dua ettiklerini ifade etti. Bahous, 7 Ekim’den önce sivil ölümlerin yüzde 67’sinin erkeklerden oluştuğunu, ancak 7 Ekim’den sonra bu oranın tersine döndüğünü ve öldürülen 14 bin sivilin yüzde 67’sinin kadın ve çocuklardan oluştuğunu belirtti.

Sağlık sistemi çöktü

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Doğu Akdeniz Bölge Ofisi Direktörü Ahmed Al-Mandhari, Gazze’de siviller için güvenli bir bölge olmadığını vurgulayarak, insanların sağlık hizmetleri, barınma ve korunma olanaklarından mahrum bırakıldığını belirtti. Gazze’deki hastanelerin saldırılardan korunamadığını ve sağlık sisteminin ihtiyaçları karşılamaktan uzak olduğunu ifade etti.

BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, DSÖ’nün savaşın başlangıcından bu yana Gazze’de görev yapan sağlık çalışanları arasında 22 can kaybı ve 48 yaralanmayla sonuçlanan 178 saldırıyı belgelediğini açıkladı. Haq, Gazze’deki sağlık sisteminin ciddi şekilde etkilendiğini ve birçok hastanenin hizmet dışı kaldığını bildirdi.

Gazze’de yaşanan bu insanlık dramı karşısında uluslararası toplumun acilen harekete geçmesi ve çatışmaya son verilmesi çağrıları karşılıksız kalıyor.

 

Exit mobile version