Dünya

Gazze’de insani sistem çöküyor: İnsanlar açlık ve susuzluktan ölüyor!

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze’de hızlı, güvenli, engellenmemiş, genişletilmiş ve sürdürülebilir insani yardıma erişim çağrısı yaparak, “İnsani sistem çöküyor” dedi. Guterres, X sosyal medya platformunda yaptığı paylaşımda, Gazze’de herkesin aç olduğunu ve 1,7 milyon kişinin yerinden olduğunu belirtti.

Guterres ayrıca, insani yardımlara ilişkin, “Gazze genelinde hızlı, güvenli, engellenmemiş, genişletilmiş, sürdürülebilir insani erişim çağrısı yapıyorum” mesajını paylaştı. Gazze’deki insanların yiyecek, su, elektrik ve yakıttan mahrum bırakılmasının insanlık dışı olduğunu vurgulayan BM Genel Sekreteri, uluslararası toplumu İsrail’i Gazze kuşatmasını kaldırmak için zorlamaya çağırdı.

Toplu cezalandırma savaş suçu

Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mümtaz Zehra Beluç ise İsrail’in Gazze halkını bu şekilde mahrum bırakmasını toplu cezalandırma ve savaş suçu olarak nitelendirdi. Beluç, uluslararası toplumu, Gazze halkının özgürlüklerini yaşayabilmesi ve insani felaketin sona ermesi için İsrail’i Gazze kuşatmasını kaldırmaya zorlamaya çağırdı. Ayrıca, BM’nin Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’na (UNRWA) finansal desteğin askıya alınmasından duyulan endişeyi ifade etti.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, gazetecilerin Gazze’de öldürülmesine tepki göstererek, gazetecilerin BM’nin insani yardım çalışanları gibi hayatlarını riske attıklarını belirtti. Dujarric, Gazze’de 150’den fazla BM çalışanının öldürüldüğünü ve gazetecilerin görevlerini güvenli bir şekilde yerine getirmeleri gerektiğini vurguladı.

Ayrıca, BM’nin keşif misyonunun Gazze’deki durumu tespit edeceğini ve gelecekte yardımların nasıl şekillenebileceğine karar vereceğini söyleyen Dujarric, misyonun genel güvenlik ve lojistik durumu hakkında bilgi toplayacağını ifade etti.