Gazze’de sağlık krizi: Açlıktan yaralar iyileşmiyor!

7 Ekim 2023’ten beri İsrail bombardımanı altında olan Gazze’de sağlık krizi her geçen gün derinleşiyor. Yetersiz beslenme ve tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle yaralar iyileşmiyor, enfeksiyon oranları artıyor.

Yetersiz beslenme yaraları iyileştirmiyor

Gazze Şeridi’nde sağlık hizmetlerine erişim imkansız hale geldi. Hastaların neredeyse tamamı yetersiz beslenme sorunuyla karşı karşıya. Bu durum, yaraların iyileşmesini engelliyor.

El Cezire’ye konuşan plastik cerrah Riyad Almasharqah, hastalar arasındaki enfeksiyon oranının “hayal gücünün ötesinde” olduğunu söyledi. Almasharqah, aletlerin nadiren sterilize edildiğini ve hastaların aşırı kalabalık koğuşlarda kaldığını da sözlerine ekledi.

Kuşatma sağlık sistemini çökertiyor

Tüm bu sorunlar, İsrail’in Gazze’ye uyguladığı kuşatmanın bir sonucu. Kuşatma, gıda ve tıbbi malzemenin girişini ciddi şekilde kısıtlıyor.  Açlık, bitkinlik ve güvensizlik içinde yaşayan sağlık çalışanları, kalan birkaç sağlık tesisinde insanlara yardım etmek için mücadele ediyor.

Ekipman, ilaç ve malzeme eksikliği

Gazze’de 6 aylık bombardıman sağlık sektörünü çöküşün eşiğine getirdi. Ekipman, ilaç ve malzeme eksikliği her geçen gün artıyor. Gazze’de yaşayan 2,3 milyon insanın yüzde 90’ından fazlası kıtlık benzeri koşullarda yaşıyor. Bu durum da yaraların iyileşmesini zorlaştırıyor.

32 hastane hizmet dışı kaldı

İsrail saldırıları 200’den fazla tıbbi tesisi tahrip etti. En az 32 hastane hizmet dışı kaldı. Evlerini terk etmek zorunda kalan Filistinliler hastanelere sığındı, ancak birçok hastane saldırıya uğradı.

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version