Ekonomi

Gece 12.00’den sonra fiyatlar değişti: Arabası olanlar dikkat!

Gece 12’den sonra akaryakıt fiyatlarına bir indirim daha geldi. Petrol fiyatları dolar kurundaki değişmelere bağlı devam ederken alınan bilgilere göre benzin fiayatlarına indirim geldiği öğrenildi. Benzin fiyatlarına bu geceden itibaren 75 kuruşluk bir indirim geldiği öğrenilirken il il benzinin litresinin kaç TL olduğu duyuruldu.

BENZİNİN LİTRESİ KAÇ LİRA OLDU?

Fiyat değişikliğinin ardından benzinin litresi İstanbul’da 17 lira 42 kuruşa, Ankara’da 17 lira 64 kuruşa, İzmir’de ise 17 lira 62 kuruşa düştü. Akaryakıt fiyatlarında yaşanan zam furyası son günlerde yerini indirime bıraktı. 23 Kasım tarihinden bu yana akaryakıt fiyatları 9 kez düştü. 17 günlük süreçte her iki gruba 1’er kez zam gelirken, benzine 4 kez, motorine ise 5 kez zam geldi.

AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIYOR?

Türkiye’de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; Gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor. Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük Dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.