Gelecek Partisi İzmir Milletvekili Mustafa Bilici, hükümetin uyguladığı ekonomik politikalar nedeniyle ilaç sektörünün olumsuz etkilendiğini vurgulayarak, “Birkaç yıldır ilaçta yaşanan tedarik sıkıntısı her gün artarak devam etmektedir. İlaç yokluğu ile karşı karşıya kaldığımız son yıllarda, Sağlık Bakanlığı kalıcı çözüm bulmakta yetersiz kalmaktadır. Eczacılık meslek örgütleri, Türkiye’de 650’nin üzerinde ilacın temininde ciddi sorunlar yaşandığını söylüyor. Ellerinde reçete ile eczane eczane dolaşan hasta ve hasta yakınlarını görüyoruz. Vatandaşlarımızın ve eczacıların mağdur olduğu bu süreçte ilaç yokluğu kronik bir soruna dönüşmüş durumdadır” sözlerini kaydetti.
Vatandaş da mağdur oluyor
Döviz kurları nedeniyle ve planlama hataları nedeniyle Türkiye’nin ilaç krizi yaşadığını aktaran Bilici, “Üretim ve tedarik konusundaki beceriksizliğini muhtemelen dış güçlere bağlayacak olan AK Parti, en kısa zamanda bu sıkıntıyı çözmeli, vatandaşlarımızı daha çok mağdur etmemelidir. İlaçlar, hastalık esnasında tedavi amaçlı kullanılması gereken ürünlerdir. Hastalarımız bu haktan mahrum bırakılmamalıdır. Konu ile ilgili sektörün tüm paydaşları üreticiler, dağıtım kanalları ve eczacılarla istişareler yapılmalıdır. Üretim, tedarik ve planlama ile ilgili fikirleri dikkate alınmalı, talepleri dinlenmelidir. İlaçta dışa bağımlılığı ve piyasadaki ilaç yokluğun azaltacak kısa, orta ve uzun vadeli kalıcı politikalar geliştirilmelidir. İvedilikle yerli üretim ve hammadde bazında üretim sağlanmalı ve desteklenmelidir” diye konuştu.
Tedaviye erişim zorlaştı, randevu alınamıyor.
Ayrıca vatandaşların kamu hastanelerinden randevu almakta zorlandığını da aktaran Bilici, “Hastalar bir şekilde özel sağlık kuruluşlarına mecbur bırakılıyor. Sağlık söz konusu olunca hasta veya hasta yakını tüm şartlarını zorlayarak malını, mülkünü satmak zorunda veya kredi çekmek zorunda kalıyor. AK Parti iktidarının son yıllardaki yanlış politikaları sağlık sektörüne büyük darbe vurmuş durumda. Hasta sayısı artarken, hekim sayısı azalmaya devam ediyor. Aynı şekilde muayene ve ilaç katılım payları hızla artıyor. Toplum sağlığının önemsenmediği bu anlayışla, tedaviye muhtaç vatandaşlarımız hastaneyi aramaya, ulaşırlarsa gitmeye artık imtina ediyor. Çünkü muayeneden sonra tektik, ultrason, tomografi gibi görüntüleme randevuları için çok uzun günler veriliyor” ifadelerini kullandı.