Genel

Gelen Soruları Yanıtladı, Her Şey Gün Gibi Ortaya Çıktı: “EYT Kimleri Kapsayacak?” Mert Nayır, EYT’nin Kapsamını Açıkladı…

İşçi, işveren, emekli, EYT’li (Emeklilikte Yaşa Takılanlar), ev kadını da dahil olmak üzere herkesi ilgilendiren sigorta ile ilgili tüm soruların yanıtını bu hafta Vatan Gazetesi’nin yazarı İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Mert Nayır verdi. Kıdem tazminatından erken emekliliğe kadar her türlü soruyu yanıtlayan Mert Nayır, EYT’liler ile ilgili de önemli açıklamalarda bulundu.

1996 Sigorta Girişi Olanlar EYT Düzenlenmesinden Faydalanacak

Okurlarından gelen soruları köşesine taşıyan Mert Nayır, Sibel Koç isimli okurundan gelen, “Merhabalar Sibel Koç ben.1978 doğumluyum.1996 sigorta girişim var. Toplam 5930 günüm var. EYT olursa faydalanabiliyor muyum hemen emekli olur muyum acaba?” sorusuna; “Sigortalılık başlangıç tarihinize istinaden 53 yaş 5900 prim günü şartına tabisiniz. EYT ile ilgili bakanlık henüz bir çalışma açıklaması yapmadı, EYT düzenlemesi çıkarsa bundan sizde faydalanabileceksiniz” şeklinde açıklama yaparak, 1996 girişlilerin de EYT düzenlemesi kapsamına alınacağını müjdeledi.

Ardından bir okurunun “Merhaba, annem vefat eden dedemden ve babamdan maaş almaktadır. 3. maaş hakkı kendi primi 570 gündür. 1800’e tamamlasak 3. maaş hakkı doğar mı? Annem 1972 doğumlu bu arada. Dedem yurtdışından emekliydi. Vefatının son zamanlarında maaş bağlanmıştı. Biz şimdi annemle başvuru yaparsak dedemin yurtdışı maaşını alma hakkı doğar mı? Bizleri yönlendirmenizi dikkatle bekliyoruz” sorusuna da yanıt veren Nayır; “Anneniz emekli olursa eşinden almakta olduğu aylık kesilmez ancak dedenizden almakta olduğu aylık kesilebilir. Dedenizin sigortalılık statüsüne ve vefat tarihine de bakmak gerekir. Aylığı yurtdışından mı ödeniyor, yoksa Türkiye’den mi emekli olmuş incelemek lazım. Ancak kurum büyük ihtimalle Sosyal Sigortalar İşlemleri Yönetmeliğinde yaptığı değişikliğe istinaden yetim aylığını durdurur” şeklinde yönlendirmede bulundu.

Nayır’dan İşsizlik Maaşı Açıklaması

Bir okurunun sorusuna üzerine işsizlik maaşından yararlanma şartlarına açıklık getiren Mert Nayır, kendisine yöneltilen; “Bağ-kur mükellefi olan bir kişi başka bir iş yerinde sigortalı olduğunda Bağ-kur hizmeti duruyor. Sigorta hizmeti başlıyor. Üstünlük kuralı gereği. Bu durumda sigortalı çalışanın şartları tamamlandığında işsizlik maaşı alma hakkı olur mu? Bağ-kuru da aynı tarihinde sonlanmış ise” sorusuna ise, “Ticari faaliyeti devam ederken başka bir işyerinde 4/a kapsamında çalışan vergi mükellefi, sigortalılığı işsizlik maaşı alacak şekilde sonlanırsa adına İŞKUR işsizlik maaşı ödemesi yapmaz. Çünkü 4/a sigortalılığı sonlandığı günden itibaren 4/b sigortalılığı başlar. Bu kişi ticari faaliyetlerini sonlandırır ise işsizlik ödeneğinden faydalanır” şeklinde yanıt verdi.