Gündem

Geleneksel mesleklerin yüzü gülecek; KOSGEB ile Kültür ve Turizm Bakanlığı devreye girdi! Destek miktarı tam 250 bin TL!

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü arasında 24 Haziran 2022 tarihinde imzalanan protokolün ardından uygulamaya konulan ‘Yaşayan Kültür Mirası İşletmeler Destek Programı’ kapsamında işletmelere 250 bin TL’ye kadar destek verileceği öğrenildi. Destek programı kapsamında başvuruların süresini uzatan ilgili kurumlar, başvuruları 30 Eylül’e kadar uzattı. Aynı zamanda başvuruların artık e-Devlet üzerinden de yapılabileceği konuya ilişkin Anadolu Ajansı’na röportaj veren Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç’un ifadeleriyle ortaya çıktı.

KOÇ; ‘YAŞAYAN KÜLTÜR MİRASI İŞLETMELER DESTEK PROGRAMI’NI ANLATTI

Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin yeniden yükselişe geçebilmesi adına destek miktarını oldukça yüksek tutan yeni program hakkında detaylı bir bilgi veren Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, “Kültürel miras unsuru olarak icrası ustalık-zanaatkarlık becerisi gerektiren, özgün, icra edilen mesleğin değerlerini, felsefesini, inceliklerini gelecek kuşaklara aktarılmasını temin etmek, usta-çırak ilişkisi çerçevesinde yürütülen, geleneksel, kültürel, sanatsal değeri olan ve kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerde faaliyet gösteren işletmelerin güçlendirilerek hayatta kalmalarını ve bu birikimin gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak için ‘Yaşayan Kültür Mirası İşletmeler Destek Programı’ tasarlanarak devreye alınmasına karar verildi. Söz konusu programa başvurular e-Devlet Kapısı üzerinden yapılabilecek” açıklamalarında bulundu.

PROGRAM KAPSAMINDAN YARARLANABİLECEK İŞLETMELER BELLİ OLDU

Özellikle geleneksel meslekleri sürdürmeyi amaçlayan program kapsamında; seramik (çömlek-çini), ahşap işleri, bıçakçılık, bakırcılık, deri işleri, çalgı yapımcılığı, dokumacılık gibi kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin ilk sıralarda yer aldığını vurgulayan Koç, şapka imalatı, gramofon tamirciliği, at arabası-fayton imalatı gibi ilginç mesleklerin de başvurularının bulunduğunu belirten Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, açıklamalarını; “Program kapsamında işletmeler, kuruluş desteği, işletme ve yetiştirme desteği, makine ve teçhizat desteği, tanıtım ve pazarlama desteği çerçevesinde program süresi içinde aldıkları hizmetlere, makine ve teçhizata ilişkin destek alabilecekler. Bir yıllık program süresinin başlatılması ve taahhütnamenin alınması için yararlanıcı işletmeler KOBİ Bilgi Sistemi üzerinden başvuru yapacaklar” ifadeleriyle noktaladı.