Gelir Testi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Türkiye’de bazı kurumlar tarafından gelir belgesi istenebiliyor. Bu nedenle vatandaşlar gelir testi için internet sayfalarında araştırmalar yapıyorlar. Peki, gelir testi için gerekli belgeler nelerdir? İşte cevabı…

Sağlık sigortası olmayan ve sigortalı bir işte çalışmayanların Genel Sağlık Sigortası sistemine kayıt olmaları gerekir. Bunun için de gelir testleri yapılmalıdır.egehaber.com Hazırladığımız makalemizde gelir testinin ne amaçla yapıldığına, gelir testi için başvuruda bulunma koşullarına, başvuru esnasında istenilen evrak ve belgelere ve başvuru sonucunu nereden öğrenme konularına değindik. Gelir testini yaptıracaklar haberimizden detaylara ulaşabilirler.

Gelir Testi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Gelir testi için istenen evraklar mevcuttur. Aşağıda gelir testini yaptıracakların başvuru esnasında teslim etmesi gereken evraklar sırasıyla listelenmektedir:

*Gelir testinin yapılması için muhtarlıktan ikametgâh belgesinin temin edilmesi gerekir.

*Bununla birlikte 2 adet biyometrik resmin alınmış olması gerekir.

*Aynı zamanda başvuruda bulunacaklar, kimlik belgelerinin fotokopisini de evrakların arasına koymalıdır.

Yukarıda verilen evrakların tamamlanması sonucunda başvuruda bulunanlar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na gitmelidir.

Gelir Testinin Amacı

Gelir testinin birçok amacı vardır. Özellikle sağlık alanında uygulanan imkânlardan yararlanamayanların ve sigortalı olarak çalışmayıp aylık kazanç elde edemeyenlerin dışarıdan sigorta primlerinin kendileri veya devlet tarafından ödenmesi durumunda sağlık sektöründe sunulan haklardan faydalanma amaçlanmaktadır.egehaber.com Gelir testini yaptıranların gelirleri, asgari ücretin %3 oranının altında çıkması durumunda primleri devlet tarafından karşılanır. Asgari ücretin %3 oranının üstünde gelir durumu ortaya çıkanların sigorta primleri ise başvuruda bulunanlar tarafından ödenir. Ayrıca gelir testinin 1 ay içerisinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na gerekli evraklarla beraber gidilerek yapılması gerekir.

Gelir Testi İçin Nereye Başvuru Yapılmalı?

Gelir testi için başvuru işlemleri Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı ile yapılır. Yaşanılan yerde belirtilen vakfın olmaması durumunda gelir testini yaptırmak isteyenler başvuru işlemlerini kaymakamlıklara giderek halledebilir. egehaber.com Başvuru esnasında vakfa veya kaymakamlıklara başvuru dilekçesini eksiksiz bir şekilde doldurup teslim gerekir. Bunun dışında istenilen diğer evraklar da verilmelidir.

Gelir Testinde Bulunan Bilgiler

Gelir testinde bazı bilgiler yer alır. Aşağıda gelir testinde ele alınan bilgilerle ilgili detaylar sırasıyla açıklanmaktadır:

Gelir testinin üzerinde şahısların T.C. kimlik numarası ve bilgileri yer alır.
Bunun dışında başvuranın birlikte yaşadığı ailesinin aylık kazanç tutarı bulunur.
Bununla birlikte sahip olunan mal varlıkları hakkında detaylar bulunur.
Aynı zamanda gelir testinde giderlerin gösterildiği bilgiler de mevcuttur.
Başvuranın birlikte yaşadığı aile sayısının bilgisi de gelir testinin üzerinde yazılı bir şekilde bulunur.
Bunun haricinde ailede her kişinin ne kadar gelir elde ettiğinin miktarı da detaylı bir şekilde gelir testinde ortaya çıkar.
Yukarıda verilen bilgiler doğrultusunda gelir testini yaptıracaklar, bu bilgileri öğrenerek sağlık alanında birçok imkânlardan ve avantajlardan yararlanabilir.

Gelir Testi Yaptırma Şartı Var Mı?

Gelir testi yaptırmak zorunlu hale gelmektedir. Sağlık sigortası olmayan ve hiçbir şekilde sigortalı bir işte çalışmayan herkesin gelir testini yaptırması gerekir. Gelir testinin yaptırılmasındaki en önemli şart Türk vatandaşı olmaktır. Bununla birlikte 18 yaşının her koşulda doldurulmuş olması gerekir.egehaber.com Aynı zamanda gelir testini üniversitede okuyanların yaptırmak istemeleri durumunda 25 yaş sınırı ortaya koyulur. Yani üniversite eğitimlerinin tamamlanmasından sonra ve 25 yaşına gelindiği zaman gelir testi yaptırılabilir. İstenilen şartları sağlayan herkes, gelir testini yaptırmak için talep edilen evrakları toplayarak Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı’na gitmelidir.

Gelir Testinde Kimler Yer Alır?

Gelir testini yaptıracakların aynı evin içinde anne, babası, kardeşi veya evli ise eşiyle yaşamış olması gerekir. Aynı evin içerisinde yaşayan ailelerden bazılarının sigortalı olarak çalışıp sağlık sigortalarının olması durumunda başvuruda bulunacakları bu durum hiçbir şekilde ilgilendirmez. Ailesiyle birlikte yaşayıp gelir testini yaptırmak için başvuruda bulunanların gelir durumları ayrı ayrı ele alınır. Yani evin içinde yaşayan her bireyin aylık olarak kazanç sağladıkları miktar, tek tek hesaplanır. Bunun sonucunda eve aylık olarak asgari ücretin %3 oranının altında gelir gelmesi durumunda sigorta primi devlet tarafından dışarıdan ödenir. Bunun dışında aylık eve sağlanan kazanç, asgari ücretin %3 oranının üstünde ise sigorta primi gelir testini yaptıracaklar tarafından her ay düzenli bir şekilde yatırılır. Sigorta primlerinin ödenmesi sayesinde sigortası ve sağlık güvencesi olmayanlar, bütün imkânlardan yararlanabilme şansını elde eder.

Gelir Testi Sonuç Öğrenme

Gelir testi sonucunu öğrenmek isteyenler, iletişim kanallarını kullanarak sorgulama işlemini yapabilir. Aşağıda gelir testinin sorgulanması için kullanılması gereken iletişim kanalları detaylı bir şekilde anlatılmaktadır:

İnternet üzerinden online bir şekilde gelir testini sorgulamak isteyenler, ilk önce e-devlet sistemine şifre ile giriş yapmalıdır.

Sisteme giriş yapıldıktan sonra kimlik doğrulama işlemi için ekrana T.C. kimlik numarası ve şifre yazılmalıdır.

Daha sonra ekrana çıkan sayfada gelir testi sonuçları direkt olarak bulunulan sayfaya düşecektir. Bu sayede gelir testini yaptıranlar kuruma gitmeden de sorgulama işlemlerini yapabilir.

Bunun dışında gelir testinin sonuçlarını öğrenmek isteyenler, telefon bankacılığını da kullanabilir. Bunun için cep telefonlarından ALO 170 hattı aranmalıdır. Hatta bağlanılmasının ardından müşteri temsilcisinin yardımıyla birlikte gelir testinin sonuçlarına ulaşılabilir.

Aynı zamanda dileyen herkes Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı’na giderek de gelir testinin durumunu sorgulayabilir.

Yukarıda verilen yöntemler doğrultusunda gelir testini yaptıranlar, sonuçları öğrenerek sağlık alanından yararlanmak için dışarıdan ödemeleri gereken sigorta primlerinin miktarını öğrenip düzenli bir şekilde her ay yatırarak sağlık alanında her türlü avantajı ve imkânlarını kullanma şansına sahip olabilir.

Kaynak: egehaber.com

 

Exit mobile version