Bilim

Geminid meteor yağmuru bu gece zirve yapacak! Gökyüzü şölenini kaçırmayın

NASA, yılın en göz alıcı meteor yağmurlarından biri olan Geminid (İkizler) meteor yağmurunun bu gece zirveye ulaşacağını duyurdu. Uzay ajansı, yağmurun en yoğun olduğu zamanlarda saatte 60 ila 120 arasında meteorun gözlemlenebileceğini belirtti.

Geminid meteor yağmuru, gökyüzündeki İkizler Takımyıldızı bölgesinde yoğunlaşıyor. Diğer meteor yağmurlarının aksine, Geminid meteor yağmurunu oluşturan şey bir kuyruklu yıldız değil, 3200 Phaethon adlı bir asteroid. Dünya’nın yörüngesi, 3200 Phaethon’un yörüngesi ile kesiştiğinde, asteroidin geride bıraktığı çeşitli büyüklükteki toz parçacıkları atmosfere giriyor.

Gece 02’de gökyüzüne bakın

Donanımhaber’in aktardığına göre, en etkileyici gözlemleri yapabilmek ve daha fazla meteor görebilmek için şehir ışıklarından uzak, yıldızları net bir şekilde görebileceğiniz bir konumda olmanız önemlidir. Gözlem yapmayı düşünüyorsanız, gece yarısından sonra, yaklaşık olarak saat 02:00 civarında doğu ufkuna bakmanız önerilir.

Işıklı bir şehir merkezinde iseniz, maalesef göktaşı yağmurunu gözlemleme şansınızın azaldığını unutmamak önemlidir. Geminid meteor yağmuru, 17 Aralık’a kadar devam edecek ancak en yoğun gözlemlerin 13-14 Aralık gecesi gerçekleşmesi bekleniyor.