Gezi Davası Kararına ABD ve Avrupa’dan Tepkiler Geldi!

Beraat kararının istinaf mahkemesi tarafından bozulmasının ardından, 13. Ağır Ceza Mahkemesi davayı yeniden gördü ve karar çıktı. Osman Kavala görülen dava sonucunda ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme verdiği cezayı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs etme suçu kapsamında verdi. Gezi Davasında 17 sanık vardı. Diğer sanıklardan Can Atalay, Yiğit Ali Ekmekçi, Mine Özerden, Hakan Altınay, Çiğdem Mater, Tayfun Kahraman ve Ayşe Mücella Yapıcı ise 18’er yıl hapis cezası aldı. Bu sanıklar ise mahkeme tarafından Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs suçu kapsamında cezalandırıldı. Verilen bu kararlar oy çokluğu ile alınırken bir üye hakim sanıkların beraatine karar verdi ve Kavala’nın tahliyesi için karara muhalefet şerhi düştü. Mahkemede çıkan bu kararlardan sonra, ABD Dışişleri Bakanlığı Türkiye saatine göre sabaha karşı bir açıklama yaptı.

Sabaha Karşı ABD’den Açıklama Geldi

Mahkeme tarafından verilen karar ulusal kamuoyunda olduğu gibi uluslararası kamuoyunda da oldukça gündem oldu. Sabaha karşı ABD Dışişleri Bakanlığı bir açıklama yayınladı. Yapılan açıklamada mahkemenin verdiği karar dolayısıyla hayal kırıklığı ve derin bir endişe hissedildiği kamuoyuna duyuruldu. ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Osman Kavala’ya verilen bu mahkûmiyet kararının insan haklarına saygılı olmadığı söylendi. Temel özgürlükler ve hukukun üstünlüğü ile bağdaşmayan bu kararı haksız olarak görülürken, Osman Kavala’nın serbest bırakılması konusunda bir çağrı yapıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Açıklamalarda Bulundu

Mahkeme karara vardıktan sonra bir açıklama da ABD Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Ned Price’tan geldi. Karar ile ilgili konuşan Price, verilen kararın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları ile örtüşmediğini dile getirdi. Kavala ve diğer sanıklara verilen bu mahkûmiyet kararının keyfi olarak verildiğini söyledi. Ayrıca Türkiye halkının, temel özgürlüklerini yaşarken cezalandırma korkusu yaşamayı hak etmediğini sözlerine ekledi. Türkiye Hükümeti’nin uyguladığı yargısal tacizlerden son derece endişe duyduklarını ifade ederken, hükümeti siyasi güdümlü davaları sona erdirmesine ve vatandaşların hak ve özgürlüklerine saygı göstermeye davet etti.

AB’den Karara Tepki

Avrupa Birliği de dün alınan mahkeme kararına tepki gösterdi. Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü ile AB-Türkiye Parlamento Delegasyonu Başkanı ortaklaşa bir açıklamayı kamuoyu ile paylaştı. Yapılan açıklamada verilen müebbet hapis kararının beklentilerin en kötüsü olduğu açıklandı. Ayrıca mahkeme kararının, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını açık bir şekilde hor gördüğünü ifade ettiler.

Exit mobile version