EkonomiGündem

Gıda fiyatlarına indirim açıklaması geldi: Akaryakıt fiyatları düşse bile…

23 liraya çıkarak rekor seviyeyi gören akaryakıt fiyatları, geri çekilerek 18.10-18.70 arasında seyretmeye başladı. Ortaya çıkan yüksek lojistik maliyetlerinde de bu sebeple düşüş yaşandı. Ancak vatandaşlar market ve pazarlarda hâlâ yüksek gıda fiyatlarıyla karşılaşıyor. Lojistik sebeplerden dolayı yapılan gıda zamları, akaryakıta uygulanan indirimle hafifletilmiyor. Konuya yönelik bir açıklama da İstanbul Ziraat Odası Başkanı Ömer Demir’den geldi. İşte detaylar…

İstanbul Ziraat Odası Başkanı Ömer Demir; gıda sektöründe tekelleşen grupların hem akaryakıt zammından hem de düşüşünden nemalandığını belirtti. Demir “Bunu uzun zamandır gündeme getiriyoruz. Dövizi, akaryakıtı, ham madde fiyatlarını öne sürerek kar marjlarını ikiye katlayanlar, bu emtialar düşünce fiyatları geri çekmiyorlar.”

“Neden, çünkü daha fazla kar etme hırsına bürünmüşler. Marketleri bu hafta dolaştık. İndirim yok. Devletin bu kadar denetimine ve cezai yaptırımına rağmen, anlaşmış gibi fiyatları aşağı çekmiyorlar. ‘Nasıl olsa vatandaş almak zorunda’ mantığıyla ilerliyorlar. Küçük esnafı da bitirdiler. Kısacası herkesi, pahalıya almak zorunda bırakıyorlar” ifadelerini kullandı.

ZAM İÇİN BAHANE BULUNUYOR

“Marketlerin kar marjlarına baktığımızda oyunu net bir şekilde görebiliriz” diyen Ömer Demir, şunları anlattı:

“Temel gıda maddelerinde fiyatlar sürekli artıyor. Hani nakliye maliyetleri zamma sebepti? Akaryakıt fiyatları düşünce neden indirim yok? İşte bu soruların cevabı da yok. Bir hafta kapat bakalım marketini, fiyatı nasıl indirecek? Tarım ve gıda sektöründe yeni bir yapılanmaya ihtiyaç var. 2040 yılında gıda savaşları başlayacak. Küresel çapta yaşanan bu gelişmeler Türkiye’yi de etkileyecek. Bizim önümüzdeki birkaç yıl sorunumuz olmaz. Ama doğru politika izlenmezse, bugün yaşadıklarımızın daha fazlasını yaşayacağız. Bu, yeni dünya düzeninin bir parçası, zincir marketler de bu oyunda önemli bir aktör. Herkesin yeri buna göre kurgulanmalı.”