EkonomiGündem

Gıda fiyatlarına şok darbe! Ukrayna’da üretim azalacak, fiyatlara büyük zam gelecek!

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel gıda ve yem fiyatlarının geleceği seviyeyle ilgili analizlerini kamuoyuyla paylaşmaya devam ediyor. Örgüt son olarak Ukrayna’daki savaş nedeniyle üretimin azalacağını ve gıda fiyatlarına yüzde 8-22 arası zam geleceğini açıkladı.

Rusya’nın ve Ukrayna’nın gıda ihracatına yönelik belirsizlik devam ederken FAO, Ukrayna’nın çatışma sırasında hasat yapıp yapmayacağının net olmadığını açıkladı. Ukrayna da dünyanın başlıca tahıl ve bitkisel yağ üretici ve ihracatçılarından biri konumunda ancak yetkililer ve çiftçiler işgal nedeniyle 2022 hasadında ve ihracatında düşüş yaşanacağı tahmin ediliyor.

AYÇİÇEK ÜRETİMİNDE SORUN YAŞANACAK

Diğer yandan Ukrayna’nın Ziraat Üreticileri Sendikası Başkan Yardımcısı Denys Marchuk da Rusya’nın işgali nedeniyle 2022 yılında muhtemelen mısır, ayçiçeği ve kolza üretiminde düşüş yaşanacağını açıkladı.

Marchuk, yerel televizyona yaptığı açıklamada, “Yazın hasadı beklenen bahar mahsulleri önemli kazandı çünkü (ileride) ne yaşanacağını bilemiyoruz” dedi. Marchuk, “Nüfusun ve ordunun beslenebilmesi için karabuğday, bezelye ve Ukrayna’ya gıda sağlanması için hasat edilebilecek ürünlere öncelik verilecek” ifadelerini kullandı.

YETERSİZ BESLENME ARTACAK

Ukrayna’daki çatışma ayrıca yerel nüfus üzerinde de olumsuz etki yapacak. Tarımsal üretimin kısıtlanması ve ekonomik faaliyetin sınırlanması sonucunda gıda güvensizliği ve yetersiz beslenmede artışlar olacağı tahmin ediliyor.