FAO’dan yapılan açıklamaya göre, dünya genelinde gıda fiyatları Mart ayında Şubat ayına göre yüzde 12,6 artış göstererek ortalama 159,3 puan oldu. Bu artık geçen seneki Mart verilerinden yüzde 33,6 oranında fazla. Açıklanan 159,3!lük puanla bu oran tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Bu artışın başında gelen sebeplerden biri Rusya- Ukrayna savaşı gösterilmekte özellikle tahıl üreticisi olan Ukrayna’nın savaştan dolayı ihracatının durma noktasına gelmesi piyasa da yüzde 8 ile 20 arasında bir açığın oluşmasına sebep oluyor. Bunu dışında artan petrol fiyatlarından kaynaklanan ulaşım giderlerin artması şekerde gibi ürünlerin fiyat artışının olmasına sebep oldu. Şeker ihracatında önde olan brezilya yüzde 6.7 oranında zam uyguladı. Et Fiyat Endeksi’nde ise yüzde 4,8 yükseliş gerçekleşti.
Buğdaydaki Artış
İki büyük buğday ihracatçısı olan Rusya ve Ukrayna’nın savaşta olması nedeni ile etkilenen tahıl fiyat endeksi aylık yüzde 17.1 yıllık ise yüzde 37 artış göstermektedir. Mısır, arpa fiyatları ise yüzde 19.1 artarak rekor kırdı. Dünya küresel buğday ihracatının yüzde 30’unu gerçekleştiren Ukrayna’nın Rusya ile savaşından kaynaklanan ihracat ve üretim sorunu dünya genelinde buğday fiyatlarını olumsuz etkilemektedir.
FAO’nun yaptığı açıklamaya göre 2022 yılının sonuna kadar dünya tahıl stoklarında sorun yaşanmaması için 15 milyon ton arttırarak 851 tona çıkarıldığını açıkladı. Yaşanan savaştan dolayı dünya tahıl ticareti de aylık 14,6 milyon ton düşüş yaşanmaktadır.
Bitkisel Yağ Artışları
FAO’nun açıkladığı bitkisel yağ fiyat endeksi ise yüzde 23,2 artış oranı gösterdi. Ayçiçek yağı ihracatının yaklaşık yüzde 80’ini yapan Rusya ve Ukrayna’nın savaş halinde olması dünya genelinde Ayçiçek yağının fiyatının artmasına sebep olmuştur. Küresel anlamda büyük sorun teşkil eden Ayçiçek yağı önümüzde ki aylarda yeni artışlar göstereceği bekleniyor.
Süt Ürünlerindeki Artış
FAO verilerine göre süt ürünleri fiyat endeksi salgınla beraber Asya da artan talepten dolayı yüzde 2,6 oranında yükseldi.