Gıda indirimiyle ilgili yeni açıklama: Listeye yeni ürünler eklendi!

Gıda ürünlerindeki zamların ardından flaş bir gelişme yaşandı. Vatandaşın gündemine oturan zamlarla ilgili bir karar alındı. Gıda ürünlerinde KDV oranı yüzde 8’den yüzde 1’e indirildi. Söz konusu KDV indirimi Pirinç, makarna, şeker, süt, yoğurt, peynir gibi çok sayıda ürün için geçerli olacak. Öte yandan indirim listesinden çıkarılan ürünler listeye yeniden eklendi. Karar, Resmi Gazete’de yayımlandı.

LİSTEYE GERİ EKLENDİ

Gıdada KDV’yi yüzde 8’den yüzde 1’e indiren kararda, bulgur, arpa, mısır, yulaf, çavdar, darı, çeltik, soya, kuru fasulye, kuru barbunya, kuru bakla, nohut, mercimek, patates, kuru soğan, sarımsak, zeytin, zeytinyağı, küçük ve büyükbaş hayvanlar indirim listesinden çıkarılmıştı. Resmi Gazete’de yayımlanan kararda bu ürünler yeniden listeye eklendi.

KDV YÜZDE 1 OLARAK UYGULANACAK

Böylece bu ürünlerle ilgili yapılan düzeltme sonrası, bu ürünler için KDV oranı yüzde 1 olarak uygulanacak.

Bugünkü Resmi Gazete’de ‘Düzeltme’ başlığıyla yayımlanan karar şöyle: “13/02/2022 tarihli ve 31749 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan, 12/02/2022 tarihli ve 5189 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının eki “Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar”ın 4 üncü maddesinde sehven yer alan “3 üncü,” ibaresi madde metninden çıkarılarak düzeltilmiştir.”

HANGİ GIDA ÜRÜNLERİNDE İNDİRİM OLACAK?

KDV indirimleri, pirinç, bulgur, nohut gibi tüm bakliyat ürünleri, su, çay, şeker, tuz, sıvı ve katı yağlar, kırmızı et, beyaz et, balık, süt, yoğurt, peynir, zeytin ve bunlardan yapılan ürünlerin fiyatlarında geçerli olacak. Listede, “Yumurta, patates, soğan, biber, domates, salatalık gibi sebze ürünleri, meyveler, kon serveler, turşu, salça, reçel, bal, pekmez, tahin helvası, fındık ezmesi, çikolata, lokum, bisküvi, kraker, gofret, pasta, kek, baklava, yufka, makama, şehriye, tahıl gevreği, fındık, ceviz, Antep fıstığı, badem gibi kuruyemiş ürünleri, baharatlar, bebek mamaları” da yer alıyor. Özel Tüketim Vergisi’ne tabi tutulan meyve suları, kola, havyar gibi ürünler ise kapsamda bulunmuyor.

Exit mobile version