Gıda ürünlerinde ihracat yasakları devam ediyor: Cezayir yağ, şeker ve buğday ihracatını yasakladı

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal harekatına başlaması ile birlikte ülkelerin Rusya’ya karşı yaptırımları da hızla artmaya başladı. Rusya’ya yönelik ekonomik ve siyasi yaptırımlar gelmeye devam ederken, savaşın ekonomi piyasalarına ve gıda ticaretine etkisi de devam ediyor. Rusya – Ukrayna savaşı nedeniyle birtakım ülkelerin gıda ihracında kısıtlama kararları gündeme gelmişti. Şimdi ise bu ülkelere Cezayir de eklendi. Cezayir yağ, şeker ve buğday ürünlerine karşı ihracat yasağı getirdi. Konuya ilişkin olarak Cezayir Cumhurbaşkanlığı bir açıklama yaptı ve söz konusu açıklamada, Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun’un gıda tüketim ürünlerinin ihracatına ilişkin talimat verdiği ifade edildi.

Cezayir’den İhracat Yasağı

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal harekatından dolayı gıda ürünlerinde ihracat kısıtlamasına giden son ülke Cezayir oldu. Cezayir Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada yağ, şeker ve buğday ürünlerine ihracat yasağının getirildiği bildirildi. Açıklamada Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun’un konuya ilişkin olarak kısıtlama talimatı verdiği belirtilirken, Adalet Bakanı’nın da yerli üretim olmayan maddelerin ihracat işlemlerinin suç kabul edilmesini belirleyen bir yasa taslağı oluşturmakla görevlendirildiği ifade edildi.

2022 Sonuna Kadar Yetecek Tahıl Var

Cezayir Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, devletin stoklarının tedarikçisi olan çiftçilere yönelik bazı teşviklerin olduğu da belirtildi. Cezayir Tarım Bakanı Abdulhafız Heni, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Rusya – Ukrayna savaşından dolayı tahıl ürünlerinde ortaya çıkabilecek endişeler nedeniyle, Cezayir’deki tahıl stoklarının 2022 sonuna kadar yeteceğini dile getirmişti. Elde edilen verilere göre yıllık yaklaşık olarak 1,3 milyon tonluk buğday üretimi gerçekleştiren Cezayir, yıllık yaklaşık olarak 9 – 12 milyon ton buğday tüketiyor.

Ayçiçek Yağları Ülkeye Giriş Yapıyor

Cezayir’in gıda ürünlerinin ihracatına yönelik aldığı kısıtlama gündeme gelirken, öte yandan ülkemizde son günlerde görülen ayçiçek yağı krizine ilişkin olarak da sıcak bir gelişme yaşandı. AA’nın haberine göre Rusya’nın, Rostov Limanı’ndan yola çıkan 6,4 bin ton ayçiçek yağı yüklü olan 3 gemiye geçiş izni verdiği belirtildi.

Exit mobile version