EkonomiGündem

Gıdaya bir zam darbesi daha! Gübre fiyatlarına büyük zam yapıldı

Gıda fiyatlarına, özellikle buğday fiyatına Rusya ile Ukrayna arasındaki krizin darbe vurmasının ardından bir darbe daha gübre fiyatlarından geldi. Gübreye son 16 günde yüzde 106 zam geldi.

Sözcü’ye konuşan tarım yazarı ve ziraat mühendisi Faik Toy, 16 gün önce ton fiyatı 4 bin TL olan (26 azotlu) CAN gübre, yüzde 106 zamlanarak 8 bin 250 TL’ye çıktı. ÜRE gübre ise 9 bin TL’den 14 bin 850 TL’ye yükseldi. Toy, son bir yıllık gübre zamlarının ise yüzde 400’e dayandığını aktardı.

Ankara Polatlı’da gübre bayiliği yapan Ziraat Mühendisi Murat Çelik ise, gübre zamları nedeniyle son bir yılda çiftçinin satın aldığı gübrede yüzde 50 oranında düşüş olduğunu, bu durumun özellikle hububat üretimini sekteye uğratacağına işaret etti.

Çelik, “Çiftçinin gübre satın almaya gücü yetmiyor. Bu yıl alınan gübre miktarında geçen seneye kıyasla korkunç bir fark var. Yüzde 50 civarında düştü. Çiftçi, ‘azotlu gübreler yerine sıvı gübreler kullanarak üretimi telafi edebilir miyiz’ arayışında” ifadelerine yer verdi.

İKLİM KOŞULLARI İYİ GİTTİ

Geçen seneki kuraklıktan sonra bu yılki iklim koşullarının iyi olduğunu, yağışlı bir iklime sahip olunduğunu söyleyen Çelik, “Uzun zamandan beri arayıp da bulamadığımız iklim koşullarına sahibiz ancak yeterli gübre kullanmadığımız takdirde bu yıl da verim almamanız mümkün değil. Bu durum da hububat başta olmak üzere tüm tarımsal ürünlerin rekoltesini etkileyecek” diye konuştu.