Google, TikTok ve Twitter da Türkiye’de şirket kurdu
Sosyal medya platformları teker teker Türkiye’de temsilcilik açmaya devam ediyor. Siber Haklar Uzmanı Hukukçu Yaman Akdeniz 22 Nisan’da Google, TikTok ve Twitter’ın da Türkiye’de limited şirket kurduğunu açıkladı.
Türkiye’de 1 Ekim 2020’de yürürlüğe giren İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında yapılan kanun değişikliği ile Google (YouTube), Dailymotion, TikTok, Spotify, Netflix ve Amazon Prime Video gibi sosyal medya platformları, Türkiye’de temsilcilik açmaya karar veren şirketler arasında yer almıştı.
2020 yılının son aylarında ise Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan tarafından yeni sosyal medya yasası kapsamında Türkiye’de resmi temsilci bulundurma şartını yerine getirmeyen şirketlere 10’ar milyon TL ceza kesilmişti. Bu kapsamda Türkiye’de temsilcilik açan sosyal medya platformları arasına yenileri eklendi.
Sosyal medya platformları Türkiye’de yasal temsilcilikler bulunduracaklarını açıkladıktan sonra Google, TikTok ve Twitter limited şirketler kurdular. Haberi ise Siber Haklar Uzmanı Hukukçu Yaman Akdeniz Twitter hesabından duyurdu. Ayrıca bu şirketlerin bilgileri Ticaret Sicili Gazetesinde yayınlandı.
Facebook ve diğerleri ise henüz şirket oluşturmadı. Yaman ise Facebook ve diğer platformlarında yakın zamanda yükümlülükleri yerine getireceğini söylüyor.
TEMSİLCİLİK AÇMAYAN ŞİRKETLERE NE OLACAK?
Sosyal medya şirketleri, Türkiye’de hala temsilcilik açmaması durumunda, reklam yasağı ve bant genişliği kısıtlaması da dahil olmak üzere beş aşama ile daha karşılaşacak.
Bu çerçevede temsilcilik açmayan sosyal medya platformlarına ilk aşama olarak 10 milyon TL, ikinci aşamada da 30 milyon TL para cezası uygulanıyor. Verilen 30 günlük ceza süresinin bitmesinin ardından hala temsilcilik açmayan sosyal medya platformları için ise reklam yasakları gelecek.
Reklam yasağı kararının verildiği tarihten itibaren 3 ay içinde gerekli yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde BTK Başkanı, sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliğinin yüzde 50 daraltılması için sulh ceza hakimliğine başvurabilecek.