Gündem

Google Türkiye’de esnaf ve KOBİ’lere nakdi destek sağlıyor!

Corona virüsü pandemisi nedeniyle zor günler geçiren esnaflara güzel haber Google’dan geldi. Google Yükselen Pazarlar Başkan Yardımcısı Meir Brand tarafından yapılan açıklamalarda, esnaf ve KOBİ‘lere 12 milyon dolarlık finansman sunduklarını söyledi.

“Dijital Dönüşümle Fark Yaratan Esnaflar” programı Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Bu kapsamda yapılan toplantıda açıklamalarda bulunan esnaf ve kobiler için 12 milyon dolarlık finans paketi sunduklarını duyurdu.

Brand tarafından yapılan açıklamalarda, “12 milyon dolarlık finans paketi sunuyoruz. Bu sayede büyük bir fırsat sağlıyoruz. Online araçlar, dijital beceriler ve ortaklık sayesinde ekonomik toparlanma hızlanacak. Hedefimiz, Türkiye’de işletmelerin dayanıklı hale gelmesi. Bunun için de onlara 360 derecelik bir program sunuyoruz. Uzun vadeli bir ortaklıkla dijitalleşmeyi mümkün kılacağız. Türkiye’ye yatırımlarımız devam edecek. Çok net bir şekilde bu yıl zor bir yıl oldu. Gelecek yılı olumlu görüyorum. Tünelin sonundaki ışığı görmeye başladığımızı düşünüyorum. Çevrim içi dünyaya ve Türkiye’nin salgın döneminde çevrim içi platformlarda yaptıklarına bakıldığında kriz sonrasında güçlü çıkacağını söyleyebiliriz.” İfadeleri kullanıldı.

“Türkiye’ye inancımız büyük”

Google Türkiye Ülke Direktörü Mehmet Keteloğlu ise toplantıdaki açıklamalarında, Google tarafından desteklenen dijital ekonominin payının 2023’te milli gelirin yüzde 4,7’sine ulaşacağını söyledi. Keteloğlu konuya ilişkin açıklamasında, “4 yıldır bu ülkede faaliyet gösteren uluslararası bir firma olarak, Türkiye’ye inancımız büyük.” İfadelerini kullandı.

Pandemi döneminde esnafa ve kamu kurumlarına yönelik 4 ana bileşenden oluşan ve yaklaşık 12 milyon dolar değerinde paket hazırladıklarını söyleyen Keteloğlu, “’Dijital Dönüşümle Fark Yaratan Esnaflar Programı’ dört bileşenden oluşuyor. Esnafımızın dijital dönüşümünü hızlandırmayı hedefleyen bu dört bileşen, TESK aracılığıyla restoran ve kafelere ve çalışanlarına yönelik yapacağımız bağış; KOBİ’lere sağlayacağımız özel kredi desteği; dijital eğitim ve araçlar sunacağımız Google Dijital Türkiye platformu ve 2 son olarak da kamu kurum ve kuruluşları ile KOBİ’lere sağladığımız reklam hibeleri olarak sıralanıyor.” Dedi.

Dijital Dönüşümle Fark Yaratan Esnaflar Programı kapsamında Google.org tarafından TESK’e yapılacak 500 bin dolarlık bağışa dikkat çelen Keteloğlu, “Bu bağışın temel hedefi, pandemi sürecinden olumsuz etkilenen restoran ve kafe sahipleri ile çalışanlarının dijital becerilerle donatılarak, bu tip afet, salgın, beklenmedik durumlara karşı daha dirençli hale gelmelerini sağlamak.” İfadelerini kullandı.

Online ve offline eğitimlerle 24 ay içerisinde 20 bin restoran ve kafe sahibine ve çalışanlarına erişmeyi planladıklarını söyleyen Keteloğlu, bu rakamın Türkiye’deki restoran ve kafe işletmelerinin yüzde 10’una denk geldiğini bildirdi.

İşte Keteloğlu tarafından yapılan açıklamaların satırbaşları:

Projenin ilk döneminde, online bir eğitim platformu kurulacak ve bu platform üzerinden uzaktan eğitim yöntemi ile sektöre özgü dijital yetkinlik eğitimleri verilecek.

TESK-Google iş birliğinin ikinci aşaması, pandemi koşulları uygun hale geldikten sonra başlayacak şehir ziyaretlerini içeriyor. Bu kapsamda 20 şehir ziyaret edilerek, yüz yüze görüşmeler yapılacak ve restoran ve kafeler kendileri için geliştirilen kapsamlı bir dijital dönüşüm eğitim kitapçığı ile buluşacaklar.

KOBİ’lerimize destek amacıyla oluşturduğumuz bu kredi olanağını 2021’de sayın bakanımızın da destekleriyle Türkiye’deki bir finans kurumu ortaklığında hayata geçireceğiz.

Küçük işletmelerin dijital yetenekler kazanması yeni normalin kaçınılmaz bir gereği haline dönüştü. Biz de bu amaçla işini dijitalle dönüştürmek isteyen işletmelerin ihtiyacı 3 olan online araçları tek bir yerde bulabilecekleri ‘Google Dijital Türkiye Platformu’nu hayata geçirdik. 1,5 milyon işletme ve bireye ulaşmayı hedeflediğimiz bu platform ile işletmeler, yeni müşterilere ulaşmalarına yardımcı olacak ücretsiz online araçlara ve eğitimlere tek noktadan erişebilecek.

20 ilde proje yürütülecek

Google’ın destekleri hakkında açıklama yapan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, pandemi nedeniyle esnaf ve sanatkarların yaşadığı zorluklara değinerek, bu dönemde dijitalleşmenin sıkça gündeme geldiğini ifade etti.

Palandölen açıklamalarında, “Proje, restoran ve kafe sektöründeki esnafımızın ihtiyaçlarına yönelik içerikleri geliştirerek esnafımızın teknoloji kullanma becerisine katkı sağlayacak. Çevrimiçi satış yapabilmeleri için bilgi verilecek. Salgından en çok etkilenen 20 ilde yürütülecek projenin esnafımızın dijitalleşmesine faydalı olmasını diliyorum.” İfadelerini kullandı.