Gözler memur ve emekli zammında: 3 Ocak bekleniyor!

Asgari ücretin belirlenmesinin ardından milyonlarca memur ve emekli, yeni yılda geçerli olacak zam oranlarını bekliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SSK) ve Bağ-Kur emeklileri, enflasyon rakamlarına göre zam alacak. Emekliler, 3 Ocak’ta açıklanacak olan aralık ayı enflasyon verisiyle birlikte net zam oranını öğrenecekler.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri için 33,65

SSK ve Bağ-Kur emeklileri, yılda iki kez oluşan enflasyon oranı kadar zam alıyor. Şu anda beş aylık veriye göre yüzde 33,65 zam imkanı bulunuyor. Aralık ayı enflasyon verisinin açıklanmasıyla birlikte, refah payı hariç net zam oranı netleşecek.

Eğer enflasyon yüzde 65’e çıkarsa, SSK ve Bağ-Kur emeklileri en az yüzde 38 zam alacaklar.

Memur ve memur emeklileri için yüzde 50

Memur ve memur emeklileri, toplu sözleşme zammına ek olarak enflasyon farkı alıyorlar. Temmuz ayında yüzde 6’lık sözleşme zammı alan bu grup, ayrıca enflasyon farkına da hak kazanacak. Kasım sonu itibarıyla enflasyon yüzde 26’yı aşmış durumda.

Ocak ayında memur ve memur emeklileri, yüzde 15 toplu sözleşme zammı alacaklar. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bu grup için yüzde 50 civarında bir artış öngördüklerini açıklamıştı.

2024 yılı enflasyon beklentisi ise Hükümet tarafından yüzde 33 olarak öngörülmüşken, Merkez Bankası son enflasyon raporunda yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 36’ya revize etmiştir.

3 Ocak Çarşamba bekleniyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), aralık ayı ve 2023 enflasyon rakamlarını 3 Ocak Çarşamba günü saat 10.00’da açıklayacak. Bu veriyle birlikte memur ve emeklilerin zam oranları netleşecek.

 

Exit mobile version