Gram altın çok sert yükseldi! Hatta 250 lira daha yüksekten satılıyor

Yerel seçimlere adım adım yaklaşırken, yatırımcılar doların hızla yükseleceği beklentisiyle alım yapmaya devam ederken Merkez Bankası’nın nakit avansla ilgili adımlar atması ise vatandaşların dolar alımını engelleyemediği belirtildi. Ayrıca Bankalararası ve Kapalıçarşı’daki döviz makası da tekrar 1 liraya gerilediği ifade edilerek Dolar, bankalararası piyasada 32,34 liradan işlem görürken, Kapalıçarşı’da 33 liradan satıldığı aktarıldı.

Altın Fiyatları Rekor Kırıyor

Altın fiyatları son haftalarda rekor tazelemeye devam ederken, fiyatlar bankalararası ve fiziki piyasada farklılık gösterdiği belirtilerek Bankalararası piyasada gram altın fiyatı şu an 2.242 lira seviyesindeyken, Kapalıçarşı’da ve kuyumcularda bu fiyat 250 lira daha yüksek olarak belirlenmiş durumda olduğu vurgulandı.

Yoğun Talep Makasın Büyümesine Neden Oluyor

Altının bu seneki yükselme potansiyeli nedeniyle yoğun talep görmesi, piyasalardaki makasın giderek büyümesine yol açıyor. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, aradaki makasın açılmasında altın ithalatına yönelik kotanın da etkili olduğunu belirtiyor. Yıldırımtürk’e göre, iç piyasada talebin artması ve ithalatın sınırlı olması, fiyat farkının oluşmasına neden oluyor. Zira sadece alıcıların bulunduğu bir piyasada ithalat kotasının etkisi büyük.

İthalat Kotasının Geçici Olarak Kaldırılması

Yıldırımtürk, altın ithalatına getirilen kotanın belirli bir süreliğine, örneğin bir ay boyunca kaldırılmasını öneriyor. Bu durumun farkın azalacağı ve altın fiyatlarının düşeceği anlamına geleceğini belirtiyor. Özellikle ithalat kotasının kaldırılmasıyla, piyasalardaki fiyat farkının da azalması bekleniyor.

Exit mobile version