Gripte Burun İçi Yanması Nasıl Geçer?
Grip geçirirken burun içi yanmaları çok sık rastlanan semptomlardan biridir. Burun içi yanmalarını önlemek ya da burun içi yanmasını hafifletmek için uygulanabilecek birkaç yöntem vardır. Burun içi yanmaları; gripte, bahar aylarında görülen nezlede, grip geçirenlerin burundaki sinirleri tahriş etmesi sonucu görülebilir.
Gripte Burun İçi Yanması Neden Olur?
Grip geçiren insanlarda burun içi yanmalarının nedenleri farklı değişkenlere bağlı olarak değişebilir. Grip geçirirken, nezle esnasında sık sık bu belirtiler görülür. Gripte burun içi yanmasının sebepleri şu şekilde sıralanabilir:
- Burun içi yanması genellikle, gripte ve nezlede burnun sık sık silinmesi sonucu burun sinirlerinin tahriş olması ve aşırı duyarlı hale gelmesi sonucu oluşur.
- Burnun sürekli silinmesi sonucu da ayrıca burun içi sıvısının yani mukozanın azalması nedeni ile de burun içi yanması hissedilebilir.
- Çok sıcak suyun, kaynar suyun buharının burna çekilmesi sonucu da burun içi yanması görülebilir. Grip ve nezle geçiren kişiler, genellikle tedavi amacı ile buhar banyosu yaparak buhar solurlar. Çok sıcak suyun buharının solunması, burun içi yanmalarına neden olabilir.
- Bir nedenden dolayı asit ya da kimyasalların yaydığı buharlar ve dumanlar solunduğunda, burun içi sinirleri tahriş olur. Bu nedenle burun içi yanması görülebilir.
- Kullanılan bazı ilaçlar ve kimyasal ajanlar, burun mukozasını kurutabilir ya da azaltabilir. Burun sıvısının azalması, burun mukozasının kuruluğu burun içi sızlamalarına neden olur.
- Güneş ışığına doğrudan maruz kalmak da burun içi hassasiyete neden olabilir. Bunun sonucunda burun içi yanması görülebilir.
Gripte Burun İçi Yanması Nasıl Geçer?
Grip geçiren insanlarda burun içi yanmasını geçirmek için pek çok farklı yöntem kullanılabilir. Burun içi yanmalarını önlemek için kimyasal ve doğal pek çok yöntem vardır. Gripte burun içi yanma hissini geçirebilecek yöntemler şu şekilde sıralanabilir:
- Oda içinde kullanılacak buhar makinası, odanın havasını kurumasını önleyerek odanın nemli bir havaya sahip olması sağlanır. Nemli bir odada olmanın sonucunda, burun kuruluğu da önlenmiş olur.
- Burun yanmaları, bazen alerjik nezle ve rinit gibi alerjiye bağlı olarak başlayabilir. Alerjik reaksiyonlara bağlı burun içi yanmaları, ilaç ile tedavi edilir. Alerjik nezlede doktor tarafından verilen ‘antihistaminik’ ajanlar bu nedenle oluşan burun içi yanmalarını iyileştirir.
- Güneş ışığının direkt burun üzerine gelmesi de bazı durumlarda burun içi sızlamalarına ve yanmalarına neden olur. Bu durumda burun, soğuk suyla bir iki dakika yıkanır ya da burna su tutulur.
- Nezle ve grip esnasında burun akıntıları görülür. Burun akıntısı sırasında burnun sert bir şekilde çekilmesi, burun sinirlerinin tahriş olmasına neden olur. Bu nedene bağlı olarak burun içi sızlamaları ve yanmaları görülebilir. Bunu için grip esnasında burun çok sert çekilmemeli.
Gripte Burun İçi Yanması Doğal Yollar ile Nasıl Geçer?
Grip geçiren insanlarda burun içi yanmasını geçirmek için kullanılabilecek doğal yöntemler vardır. Burun içi yanmaları daha çok nezle ve grip esnasında ya da alerjik nedenlere bağlı olarak gerçekleşebilir. Eğer burun içi yanması alerjik nedenler ile oluşuyorsa, bu sorunun giderilmesi için doğal yöntemlerden çok doktorun verdiği alerji karşıtı antihistaminik ilaçların kullanılması tercih edilmelidir.
Burun içi yanmasını doğal yollardan geçirmenin en iyi yolu aloe vera bitkisinin özünü kullanmaktır. Aloe vera bitkisi kesilerek, içindeki yapışkan jel çıkartılır. Bitkiden çıkarılan yapışkan jel burun içinde yanan bölgeye uygulanır. Aloe vera doğal olarak yatıştırıcı ve tahriş olan bölgeleri ve dokuları iyileştirme etkisine sahip bir bitkidir.