GSS ödemesi yapmak için anlaşmalı bankalar, PTT şubeleri ya da online olarak E-DEVLET web sitesi ya da mobil uygulaması kullanılır. GSS borcunu öğrenip, GSS ödemesi yapmak isteyen kişiler kendi tercihlerine göre bu seçeneklerden biri vasıtasıyla ödemesini gerçekleştirebilir.
E-DEVLET üzerinden GSS ödemesi yapmak isteyen kişiler şu adımları takip etmelidir:
- E-DEVLET mobil uygulaması ya da https://www.turkiye.gov.tr/ web sitesine kimlik bilgileriyle giriş yapmak,
- ‘Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama’ kısmına girerek yönergeleri takip etmek.
GSS Nedir?
GSS’nin tanımı, kişilerin öncelikle sağlıklarının korunması ve devamlılığının sağlanmasını, sağlık riskleriyle karşılaşmalarında ise oluşan harcamaların finansmanını sağlayan sigortayı ifade eder.
Genel Sağlık Sigortası ile kişilerin ekonomik durumuna bakılmaksızın ortaya çıkabilecek sağlık problemlerinde toplumdaki bütün vatandaşların eşit hizmetlerden yararlanması ve etkin şekilde faydalanması amaçlanmıştır.
GSS Primi Ne Kadar?
GSS prim miktarı, Genel Sağlık Sigortasından faydalanmak için aylık ödemek gereken miktarı temsil eder. GSS prim miktarı 2022 yılında 150 TL olarak güncellenmiştir.
GSS primini ödeyecek maddi imkânı olmayan vatandaşlar, ikamet ettikleri yerde bulunan Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfına müracaat edip gelir testi yaptırdığı ve gelir testi sonucunda aile fertlerinin her birine düşen miktarın brüt asgari ücretin 1/3’ü olması durumunda GSS primleri devlet tarafından karşılanır.
GSS Prim Borcu Nasıl Sorgulanır?
Biriken GSS borç sorgulaması, borç ödemesinin de yapılabildiği E-DEVLET web sitesi veya mobil uygulaması üzerinden yapılır.
E-DEVLET üzerinden GSS prim borcu sorgulamak için yapılması gerekenler sırasıyla şunlardır:
- E-DEVLET mobil uygulamasına veya https://www.turkiye.gov.tr/ web sitesine kimlik bilgileriyle giriş yapmak,
- ‘Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama’ kısmına girerek yönergeleri takip etmek.
Bu adımları takip ederek GSS prim borcu sorgulanabildiği gibi ödeme işlemi de yapılabilir.
GSS Ödemeleri Sisteme Ne Zaman Düşer?
GSS ödemesinin sisteme düşme zamanı, prim borcu her ayın 1. gününden itibaren tahakkuk edildiğinden her ayın 1. günü sisteme düşer.
Ayın 1. gününden itibaren ilgili ayın GSS ödemesi ayın son gününe kadar istenilen tarihte yapılabilir.
GSS Ödemesi Yapılan Bankalar Hangileridir?
GSS borcu ödenen bankalar genellikle vatandaş tarafından en çok kullanılan bankalar arasından seçilir ve zaman zaman bu banka listeli güncellenebilir.
2022 yılında GSS borcu ödeme imkânı sunan bankalar listesi şu şekildedir:
- Akbank
- Albaraka Türk Katılım Bankası
- Anadolu Bank
- Burgan Bank
- ING Bank
- Denizbank
- Fibabanka
- Finansbank
- Kuveyt Türk Katılım Bankası
- T.C. Ziraat Bankası
- Türkiye Finans Katılım Bankası
- Türkiye Halk Bankası
- Türkiye Garanti Bankası
- Türkiye İş Bankası
GSS Borcu Nasıl Silinir?
GSS borcu sildirmek için, devlet tarafından zaman zaman kampanyalar başlatılır. Bu kampanyalardan dar gelirli vatandaşlar faydalanabilir. GSS borcunu sildirmek isteyen vatandaşların yapması gereken işlemler şu şekildedir:
- GSS borcunu sildirmek isteyen kişi ikamet ettiği yerdeki Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı’na gelir testi için başvurur,
- Gelir testi sonucunda aile fertlerinde kişi başına düşen bütçe brüt asgari ücretin 1/3’ü miktardan azsa talep kabul edilir ve kişinin GSS borcu silinir.
GSS Borcu Ödenmezse Ne Olur?
GSS borcu ödenmediği takdirde, iki durum meydana gelir. Bu durumlar borcun hiç ödenmemesi veya borcun bir kısmının ödenmesine göre şekillenir. GSS ödemesi gerçekleşmediği takdirde gelişecek durumlar şu şekildedir:
- GSS borcu zamanında ödenmezse Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından icra ve haciz yoluna başvurulup, borcun tahsil edilmesi istenebilir.
- GSS borcunun bir kısmının ödenip bir kısmının ödenmediği durumda kişi sağlık hizmetlerinden faydalanamaz.