İngiltere’de yapılan bir araştırma da, günde 5 saat veya daha az uyumanın kronik hastalık riskini artırdığı tespit edildi. Peki, 5 saatten az uyku hangi hastalıklara neden olur? Yaşlara göre ideal uyku süresi nedir? İşte merak edilen soruların cevapları…
İngiltere’de yapılan bir araştırmada, 50 yaşında ve kronik hastalığı olmayan 8 bin memurun 25 yıl boyunca uyku düzeni izlendi.
Çalışma sırasında uzmanlar, katılımcılardan 4-5 yıldır günlük ortalama ne kadar uyduklarını söylemelerini istedi. Yapılan araştırmanın sonuçlarına göre günde 5 saat veya daha az uyuyanların kronik hastalık riskleri, en az 7 saat uyuyanlara göre yüzde 30 daha fazla olduğu saptandı. Araştırmaya göre günde 5 saatten az uyuyanların 70 yaşına kadar kronik hastalıklara yakalanma riski ise yüzde 40 olarak belirlendi.
Çalışmada görülen kronik hastalıklar arasında diyabet, kanser, koroner kalp hastalığı, felç, kalp yetmezliği, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), kronik böbrek hastalığı, karaciğer hastalığı, depresyon, demans, akıl hastalığı, Parkinson ve artrit yer almaktadır.
ABD merkezli National Sleep Foundation (NSF) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, sağlıklı bir yaşam için yeni doğanların gece 14-17 saat, 4-11 aylık bebeklerin 12-17 saat, 1-5 yaşındakilerin 10 saate ihtiyacı var. 14-17 yaş arası gençler için bu süre 8-10 saat olarak belirtilirken, 18-64 yaş arası yetişkinlerin günde 7-9 saat uyuyarak sağlıklı bir yaşam sürebileceği belirtiliyor.