GündemSağlık

Güneş yanığına yağ, salça, yoğurt ve diş macunu sürülür mü? Sağlık Müdürlüğü açıkladı!

Türkiye’de yaz ayları etkisini göstermeye devam ediyor. Bu kapsamda vatandaşlara sıcak havalara ve güneş yanıklarına karşı uyarı yapılıyor. Aydın İl Sağlık Müdürlüğü aşırı sıcakların sağlık üzerine etkilerine ilişkin bir yazı yayınladı. Güneş yanıkları ile ilgili de bilgilendirme yapılan yazıda, yağ, salça, yoğurt ve diş macunu vb. maddelerin kesinlikle sürülmemesi gerektiği bildirildi.

Türkiye’de güneş yanığına uğrayan kişilere yağ, salça, yoğurt ve diş macunu gibi maddeler uygulanabiliyor. Bu kapsamda Aydın İl Sağlık Müdürlüğü açıklamalarda bulundu. İnternet sitesi üzerinden yazılı açıklama yapan Müdürlük, yağ, salça, yoğurt ve diş macununun kesinlikle sürülmemesi gerektiği bildirdi.

Söz konusu açıklamalarda şu ifadeler yer aldı:

Deriye hasar vereceği için güneş yanıklarından kaçınılmalıdır. Uzun süreli güneş ışığına maruz kalmakla meydana gelir. Deri kızarık, ağrılı ve aşırı derecede sıcaktır. Eğer etkilenen kişide ateş, bül (su toplanması) ve şiddetli ağrı varsa veya 1 yaşından küçükse en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Güneş yanığından korunmak için güneş ışığına maruz kalmaktan kaçınılmalı, güneş yanığı olan yerler soğuk su ile silinmeli, etkilenmiş bölgelere nemlendirici tıbbi losyon sürülmelidir. Yağ, salça, yoğurt ve diş macunu vb. maddeler kesinlikle sürülmemeli, büller patlatılmamalıdır.

Sıcak Döküntüsü (İsilik): Sıcak ve nemli havalarda aşırı terlemeye bağlı olarak derinin tahrişidir. Her yaşta görülmekle birlikte sıklıkla bebeklerde görülür. Küçük kızarıklıklarş eklindedir. Sıklıkla boyun, göğüs, dirsek iç yüzü gibi kıvrım yerlerinde görülür. Kızarık bölgeler kuru tutulmalı, daha serin ve daha az nemli ortam sağlanmalıdır.