Ekonomi

Hafif işlerde çalışanlara 2 bin 339 lira asgari ücret! Hafif iş nedir?

Milyonlarca vatandaşın merakla beklediği Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun üçüncü toplantısı bugün gerçekleşti. Toplantıda TUİK asgari ücret önerisini açıkladı. TUİK tarafından yapılan açıklamalarda hafif işlerde çalışanlar için asgari ücret 2 bin 339 lira 10 kuruş olarak önerildi. Peki, hafif iş nedir? İşte cevabı

Türkiye’de corona virüsü salgını nedeniyle pek çok vatandaş ailesini geçindirmekte zorlanıyor. Bu nedenle milyonların gözü bugün gerçekleştirilecek olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun üçüncü toplantısındaydı.

Türk-İş’in ev sahipliğinde bugün gerçekleştirilen online toplantıda TUİK asgari ücret önerilerini açıkladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bekar bir işçinin asgari geçim tutarının ağır işlerde çalışanlar için 2 bin 792 lira 10 kuruş, orta nitelikteki işlerde çalışanlar için 2 bin 507 lira 70 kuruş, hafif işlerde çalışanlar için 2 bin 339 lira 10 kuruş olarak hesaplandığını bildirdi.

Hafif iş nedir?

-Gazete, mecmua yönetim yerleri, yayın evlerinde yapılan işler
-Hediyelik eşya üretimi
-İnşaat malzemesi ve pencere camı toptancılığı
-Makine ve taşıtlarla yedek parçaları toptancılığı
-Madeni ve cam eşyası, elektrik malzemesi ve cihazları, radyo, buzdolabı ve benzeri eşya toptancılığı
-Mobilyalarla halı ve kilim vb. yer döşemeleri toptancılığı
-Giyecek ve ayakkabı toptancılığı
-Yiyecek maddeleri, içki, tütün ve sigara toptancılığı
-İlaç, tuvalet malzemesi, kağıt, kitap ve kırtasiye, optik malzemeleri, oyuncak ve Spor eşyası, mücevherat, yukarıdaki gruplardan birine girmeyen diğer mamullerin toptancılığı
-Yiyecek maddelerinin satışı
– Eczaneler ve tuvalet malzemesi satışı
-Giyim eşyası satan mağaza ve iş yerlerinde çalışanlar
-Beyaz eşya, mutfak aletleri satışı yapanlar
-Araba, bisiklet, motosiklet ve diğer taşıma araçlarıyla yedek parçalarının perakende olarak satış işleri
-Oyuncak ve spor malzemesi ve benzeri maddelerin satışı
-Bankalar, para ve tahvil borsaları ve her türlü kredi, banka ve para muamelatı yapan dernek ve kooperatif ve müesseselerde yapılan işler
-Her türlü sigorta işleri
-Gayrimenkul işletenler, simsarlar ve emlak komisyonculuğu
-Nakliyat acenteliği
-Dini kuruluşlar, kiliseler ve sinagoglarda yapılan işler
-Meslek ve esnaf kuruluşları ticaret ve sanayi odaları, işçi ve işveren sendikaları ve benzeri kuruluşlarında yapılan işler
-Müzeler ve kütüphanelerinde yapılan işler
-Siyasi kuruluşlar ve yukarıda tasnif edilmeyen çeşitli dernekler ve benzeri kuruluşlarda yapılan işler
-Noter, avukat, baro ve hukuki istişare büro işleri
-Ticari müşavirler, hesap uzmanları, muhasebe büroları ve benzeri hizmetler
-Mühendis ve mimar bürolarında yapılan işler
-Terzicilik, tamircilik, çiçekçilik
-Mağaza ve market çalışanları
-Sinema, tiyatro hizmetleri çalışanları -Fırın, tatlı, kuru yemiş, meşrubat üretimi çalışanları.

Öte yandan TÜRK-İŞ, TUİK’in asgari ücret önerisi hakkında şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bir işçinin asgari geçim tutarı, bizim görüşmelerde önem verdiğimiz bir göstergedir. Bugün TÜİK, bekar bir işçinin asgari geçim tutarını ağır işlerde çalışanlar için 2 bin 792 lira 10 kuruş, orta nitelikteki işlerde çalışanlar için 2 bin 507 lira 70 kuruş, hafif işlerde çalışanlar için 2 bin 339 lira 10 kuruş olarak açıkladı. Kasım ayına ait bu rakamlar, ülke gerçeklerini kesinlikle yansıtmıyor. Aralık ayı ve gelecek yıl enflasyon verisi göz önünde bulundurulduğunda, bu rakamların daha da düşük kalacağı ortada. TÜİK’in açıkladığı rakamın sadece bekar bir işçi için geçerli olduğuna dikkati çeleriz. Mevcutta aylık 2 bin 324 lira olan asgari ücretle geçinilmediğini işverenler de hükümet de gayet iyi biliyor. Görüşmelerin başından beri dile getirdiğimiz insan onuruna yakışır bir ücret. Bunu savunmaya devam ediyoruz. TÜİK’in bugün açıkladığı rakamlar, maalesef çalışanların beklentilerinin altında kaldı.”

 

Asgari ücret için son dakika açıklaması: Vergi ve prim yükleri…

Milyonlarca vatandaş bugün saat 10’da başlayan Asgari Ücret Komisyon Toplantısını bekliyordu. Toplantı sona erdi. Toplantı sonrası Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu, asgari ücret vergi ve prim yükleri hakkında açıklamada bulundu.

Bugün TİSK‘in ev sahipliğinde asgari ücret ikinci toplantısı gerçekleştirildi. Corona virüsü salgını nedeniyle online olarak yapılan toplantının ardından TİSK yazılı açıklamada bulundu.

DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ. 

Milyonların gözü bu toplantıda! Asgari ücret zammı 2021’de ne kadar olacak?

Milyonlarca asgari ücretli çalışan yeni yılda maaşlarına ne kadar zam uygulanacağını merak ediyor. Bu kapsamda ilk toplantı gerçekleştirildi. 2. toplantı ise bugün TİSK‘in ev sahipliğinde yapılacak. Bu kapsamda asgari ücret zammı ile ilgili son gelişmeleri haberimizde verdik.

Asgari ücret zammı her sene Aralık ayında yapılan komisyon toplantıları sonuncunda belli oluyor. Bu seneki zam için ise heyecan dorukta. Salgın nedeniyle bu kapsamda yapılacak olan ikinci toplantı online olarak gerçekleştirilecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan flaş asgari ücret açıklaması!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan ziyareti öncesinde basına önemli açıklamalarda bulundu. Açıklamalarında asgari ücrete de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerin işveren ve işçi kesimiyle yürütüleceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, , Azerbaycan’ın ‘Zafer Günü’ kutlamaları için Bakü’ye hareket etmeden önce basına önemli açıklamalarda bulundu. Burada soruları da yanıtlayan Erdoğan, asgari ücrete ilişkin de konuştu. Erdoğan asgari ücret görüşmeleri hakkındaki değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı:

Görüşmeler devam ediyor. Görüşmelerde bakanlığımız bu görüşmeleri işveren-işçi kesimiyle yürütecekler. Bizim de önümüze gelecek, adımları birlikte atacağız. Temennimiz isabetli, hayırlı bir karar çıkar ve yola devam ederiz.

DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ.