GündemSağlık

Hafta sonu kısıtlaması sokağa çıkma yasağı hangi illerde kalkacak?

Bugün bir kez daha toplanan Bilim Kurulu Toplantısı ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklama yaptı. Peki, hafta sonu kısıtlaması hangi illerde kalkacak? Saat 19.00’da belli olacak. Bakan Koca, Bilim kurulunca alınan bazı tavsiyeleri 1 Mart 2021 Pazartesi günü genel kurula sunacağım. Bu toplantı sonrası Sayın Cumhurbaşkanımız R. Tayyip Erdoğan gerekli gördüğü taktirde açıklayacaktır dedi.

Corona virüsü salgını nedeniyle Türkiye’de pek çok kısıtlama uygulanıyor. Mart ayında kaldırılması planlanan yasakların hangi iller için geçerli olacağı ise vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Bu nedenle bugün bir kez daha toplanan Bilim Kurulu kademeli normalleşme ve yerinde karar dönemi hazırlıkları, aşılama sürecini masaya yatırdı.

Bugün saat 17:00’da toplanan Bilim Kurulu görüşmelerinin ardından Bakan Koca’nın saat 19:00’da açıklamalarda bulundu.

Bakan Koca bilim kurulu toplantısı sonrası açıklamalarında satırbaşları:

Koca’nın açıklamalarından öne çıkan satır başları şöyle:

*Koruma aşı olduktan 42 gün sonra başlıyor.

*Virüsün kendisi de mutasyona uğramış halleri de aynı şekilde yayılıyor. Tedbir hala en güçlü silahımız.

*Geçtiğimiz hafta haftalık vaka sayılarını paylaşmaya başladık. Her hafta düzenli olarak paylaşmaya devam edeceğiz.

*İllerimizin risk düzeylerini düşük, orta, yüksek ve çok yüksek olarak ilan edeceğiz.

*Güvenlik kuvvetlerimiz denetimleri arttıracak.

*(Kılıçdaroğlu’nun iddialarına ilişkin) Özellikle bu dönemde dünyada aşı savaşının yapıldığı bir dönemi yaşıyoruz. Ülkeler arası ticari sır olarak kalması gereken bilgilerin ifşa edildiğini görüyoruz. Biz aşıları en ucuza alan ülkelerden biriyiz.

*Rakamı söylediğimde bunu dünyadaki aşı fiyatlarından düşük olduğunu herkes biliyor olacaktı. Aşıyı en ucuza alan Türkiye.

*Eğer faz-3 çalışması uygun çıkmamış olsaydı, Türkiye olumlu sonuç almasaydı. Aşıyı almamış olacaktı. Dünya’nın da aşıyla ilgili bu sözleşmeleri doğru dürüst yapmadığı dönemdi.

*İddialar şu: Üretici firma bir milyon doz aşı üretti ve bu aşıları bedel olmadan bağışladı. Distrübitör firma ise bu bedelsiz aşıyı fatura ederek devletten 12 milyon dolar para aldı. İddia bu.

*Aşı savaşının olduğu bir dünyada bir firma aşıyı bir ülkeye bedava bağışlar mı? Bunun akılla bir izahı var mı?

*Biz dedik ki firmaya “Size vermemiz gereken bir bedel var, böyle bir iddia var bu nedir?” Firmanın cevabı: “Bu aşıyla ilgili buradaki amaç siz bizden teminat istediğiniz için biz teminatı sağlayamamıştık. Nakit akış yönetimini sağlamak için bizi temsil eden firmaya bedelsiz olarak verdik ama biz sizden ücretini olduğu gibi aldık.”

*Bunu kim söylüyor: Üretici firma. Hani üretici firma bağışlamıştı Türkiye Cumhuriyeti’ne?

*Bizim verdiğimiz ücreti firma “Ben aldım” diyor.

*Biz devlet olarak Sinovac firmasıyla bütün görüşmeleri yaptık. Önemli olan aracıya ekstra ücret verme durumudur. Biz ekstra ücret vermedik, pazarlığı Sinovac firmasıyla yaptık.

*Aracı firmaya zerre kuruş verilmemiştir. Türkiye olarak biz distrübitör ile de pazarlık yapabilirdik. Biz firmanın direkt kendisiyle pazarlık yaptık. Firma o zaman da ifade etmişti: “Sağlık bakanlığı pazarlık sürecini bizimle götürdü.” Vatandaşımızın zihni neden bulanıklaştırılıyor?

*Mutasyonun bazı bölgelerde etkisini göstermeye başladığını gözlemliyoruz, özellikle Doğu Karadeniz bölgesinde.

*Türkiye’de bize özgü, ekstra yeni bir mutantın olmadığını söyleyebiliriz.

*Ağırlıklı İngiltere mutantı olmak üzere giderek toplumdaki oranın yükseldiğini yani bulaşıcılığın daha da arttığını çok rahat söyleyebiliriz.

*Toplamda nisan, en geç mayıs sonuna kadar 105 milyon doz aşıya erişeceğimizi biliyoruz.

*BioNTech ile ilgili ilk etapta gelebilecek aşı miktarı 800 bin olacak, toplam 4,5 milyon. 5 milyona tamamlanması için de çaba sarf edilecek.

*Sputnik aşısının Türkiye’de toksikolojisi başladı. Rus aşısının Türkiye’de üretimiyle ilgili ayrıca bir çalışmamız var.

*Astra-Zeneca’yla ilgili önümüzdeki hafta içerisinde bir ön sözleşme imzalanabilir.

*Bizim için önemli olan nisan en geç mayıs ayında aşılama sürecinin tamamlamak.

*(Son dönemlerde kongreler, maçlarda sosyal mesafeye uyulmadığı eleştirilerine) Dün açıklamıştım. Biz, salgında bulaşın nasıl olduğunu biliyoruz ve ilk günden itibaren salgında bulaşın yakın temasla birlikte daha da arttığını hep anlatır olduk. Vatandaşımıza kalabalık ortamlardan uzak kalmalarını ifade etmiştik. Bu bilgilendirmede bir değişiklik yok. Üzerine daha fazla şey söylemem de herhalde fazla olur. Özellikle kapalı ve kalabalık ortamdan vatandaşımızın kaçınmasını hassasiyetle belirtmek istiyorum.

Ayrıntılar gelecek…

24 Şubat corona virüsü vaka tablosu

Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan son tabloya göre, 24 Şubat tarihinde 124 bin 15 test yapıldı. Yapılan testler sonucunda 9 bin 561 vaka tespit edildi. 660 kişi hasta olarak kaydedilirken, 72 kişinin corona virüsü nedeniyle hayatını kaybettiği açıklandı. Covid-19’dan kurtularak iyileşenlerin sayısı ise 5 bin 297 olarak bildirildi.