EkonomiGündem

Haftaya yükselişle başladı: Dolar kurunda sert yükseliş devam ediyor!

Küresel piyasalarda değer kazanmaya devam eden dolar kuru, yeni haftaya da yükselişle başladı. Cuma günü en düşük 14,8 seviyesinden işlem gören dolar, güncel olarak 15 TL seviyesini aştı.

Dolar fiyatları, geride bıraktığımız haftayı 14,94 TL seviyesinden tamamlarken, yeni haftanın ilk işlem gününe 14,97 TL seviyesinden başladı. Gün içerisinde en düşük 14,9240 TL seviyesini test eden dolar bugün saat 14.20 sularında 15,03 TL’yi gördü.

PİYASANIN UZMANLARI NE DİYOR?

Peki dolar kurundaki son gelişmeler ilişkin uzman yorumları neler? İşte piyasanın önde gelen isimlerinden dolar kuru açıklamaları…

Ziraat Fx

Küresel piyasalarda haftanın ilk işlem gününde de zayıf risk iştahı hakim. Yüksek enflasyon ortamında Fed’in sıkılaştırma adımları ile birlikte giderek artan resesyon endişeleri çoğu varlık sınıfında satışlara neden oluyor. Çin’in sıfır Kovid politikasından geri adım atmaması, tedarik sıkıntılarının devam etmesi ve Rusya gazına getirilmesi planlanan yasak risk algısını daha da bozuyor. Fiyatlamalar tarafında borsa endekslerinde satışlar gözlenirken, Dolar endeksinde (DXY) yükseliş eğilimi sürüyor. Çoğu gelişmekte olan ülke para birimi de zayıf bir görüntü sergiliyor.

İnfo Yatırım

Geçtiğimiz hafta piyasalar yurtiçinden gelen enflasyon verisini takip etmiş ve gelen veriye göre Nisan ayında yıllık enflasyon yüzde 69.97 olarak gerçekleşti. Aylık bazda artış ise yüzde 7.25 oldu. Verilere genel olarak bakıldığında beklentilerin üzerinde bir artış yaşandığı görüldü. Ek olarak üretici enflasyonunda da yükseliş hızının devam ettiği görülürken; ÜFE Nisan’da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 121.82 artarken, aylık bazda artış yüzde 7.67 oldu. Diğer yandan veriler sonrasında TCMB enflasyon ile ilgili değerlendirmesini yayımladı. TCMB’nin değerlendirmesinde enerjiye dikkat çekilirken, enerji kalemlerindeki gelişmeler öncülüğünde önemli ölçüde artış kaydettiği belirtildi.

Geçtiğimiz hafta kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren parite haftayı 14.93 seviyelerinde kapattı. Yeni haftaya da bu seviyelerinde yakınlarında başlayan paritede yeni günde pariteyi sert etkileyebilecek bir ekonomik veri akışı bulunmuyor. Yarın ise yurtiçinden gelecek olan İşsizlik Oranı verisi takip edilecek. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 15.00 – 15.15 – 15.25 seviyeleri direnç noktaları olarak; 14.90 – 14.70 – 14.55 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.