Bilim

Hamilelik testinde 3.500 yıllık yöntem yüzde 70 doğru çıkıyor

Antik Mısır, binlerce yıl önce yaşamış bir medeniyet olmasına rağmen modern çağda yaşayan bizleri şaşırtmaya devam ediyor.

3 bin 500 yıl önce Mısırlı kadınlar hamile olup olmadığını öğrenmek için ilginç bir yöntem kullanıyordu.

Tahılla gebelik testi

Danimarka’daki Kopenhag Üniversitesi’ndeki Papirüs Carlsberg Koleksiyonu’nda yer alan bazı yayınlanmamış eski Mısır tıp metinlerine göre, Mısırlı kadınlar hamilelik testinde tahıl, özellikle de arpa ve buğday kullanıyordu.

Test nasıl yapılıyordu?

MÖ 1400 civarındaki bir papirüs metnine göre, bir kadının hamile olup olmadığını anlaması için tek yapması gereken, biri arpa, diğeri buğday dolu iki farklı torbaya işemekti.

Cinsiyet belirleme oranı düşük

Eğer her iki torbadaki tahıllar üzerine işedikten sonra filizlendiyse, kadın kesinlikle hamileydi. Buğday ve arpanın hangisinin önce filizlendiğine bakılarak bebeğin cinsiyeti tahmin ediliyordu. Arpa önce filizlenirse bebek erkek, buğday önce filizlenirse kız oluyordu. Ancak bebeğin cinsiyetini belirleme konusunda doğruluk oranı düşüktü.

Yüzde 70 doğru

Ulusal Sağlık Enstitüsü’ne göre, 1963 yılında yapılan bir araştırma, bu yöntemin hamileliği belirlemede yaklaşık yüzde 70 oranında doğru olduğunu ortaya çıkardı.

Yüksek östrojen tohumu büyütebilir

Modern hamilelik testleri, insan koryonik gonadotropin (hCG) adı verilen bir hormonu tespit edebilen proteinlere dayanıyor. Bilim adamları, eski Mısır testinin bu kadar iyi çalıştığını çünkü bir kadının idrarındaki yüksek östrojen seviyelerinin tohum büyümesini teşvik etmiş olabileceğini düşünüyor.