Gündem

Hane Bazlı İstihdam Destek Sistemi ile her ailede bir çalışan olacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2028 yılına kadar 5 milyon yeni istihdam yaratma hedefi doğrultusunda, gençler başta olmak üzere her ailenin en az bir çalışana sahip olmasını sağlamak amacıyla Hane Bazlı İstihdam Destek Sistemi’ni hayata geçireceklerini açıkladı.

Bakan Işıkhan, istihdamı artırmak ve iş arayanlara daha fazla fırsat sunmak için iş arama, işbaşı eğitim programları, meslek danışmanlığı ve mesleki kursları içeren aktif işgücü hizmetlerini genişleteceklerini vurguladı. Sosyal yardım alan kişiler İŞKUR tarafından Toplum Yararına Programlarına, meslek eğitimine, işbaşı programlarına ve açık işlere yönlendirilecek. Sosyal yardım alanlara iş arama desteği sağlama uygulamaları daha yaygın hale getirilecek.

Sigorta primlerini devlet karşılayacak

Düzenli yardım alanların istihdam eden işverenlerin sigorta primlerini devlet karşılayacak. Genç girişimcileri yenilikçi projelere yönlendiren hibe destekleri artırılacak. Uzaktan çalışma, hibrit çalışma, kısmi süreli işler ve platform çalışması gibi yeni nesil esnek çalışma modelleri daha yaygın hale gelecek. Yeşil ve dijital dönüşüm alanlarında meslek standartları ve yeterlilikler oluşturulacak. Sosyal destek sistemi, fert başına asgari bir geliri garanti edecek şekilde yeniden yapılandırılacak. Kamu kurumları, işin doğası gereği dönüşümlü iş paylaşımı, dağıtılmış işgücü modeli ve ödünç iş ilişkisi gibi uygulamalara odaklanacak. İstihdam garantili kurslar artırılacak ve kırsal kesimde gençlere yönelik ilçe bazlı programlar düzenlenecek.

2028 yılında hayata geçecek

Bakan Işıkhan, işsizlik sorununa kalıcı bir çözüm bulmak ve ülkenin istihdam politikalarına yön vermek amacıyla 2024-2028 dönemini kapsayan yeni bir Ulusal İstihdam Stratejisi hazırlıklarına başladıklarını belirtti. Ayrıca, kadınlar, gençler, engelliler ve uzun süreli işsizler gibi özel politika gerektiren gruplara yönelik iş kulüplerinin 81 ilde 101 birimde hizmet vermeye devam ettiğini ve yaklaşık 248 bin kişinin bu hizmetlerden faydalandığını sözlerine ekledi.

Yeni yılda, sosyal yardımların ihtiyaç sahiplerine etkili bir şekilde ulaştırılması ve yoksulluğun azaltılması amacıyla sosyal yardım sistemi gözden geçirilecek ve ailelere ve fertlere asgari bir geliri garanti eden Gelir Tamamlayıcı Aile Destek sistemi uygulanacak.