Hangi işte çalışırsanız çalışın, sigortası yatan herkesi ilgilendiriyor: e-Devlet’ten hemen bakın, eğer bunu görürseniz…

Özel sektörde çalışan milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor. Vatandaşlar ne iş yaparlar ise yapsınlar sigortaları ödenmek durumunda. Ancak kimi zaman çalışanlar fark etmese de hizmet dökümünde eksik yatırılmış prim görülebiliyor. Bu durumda vatandaşların emeklilik maaşları da düşük olması ihtimal dahilinde bulunuyor.

Türkiye’de vatandaşlar emeklilik hayali ile senelerce çalışıyor. Özel sektörde çalışan vatandaşların zaman zaman hizmet dökümlerini kontrol etmeleri gerekiyor. Çünkü kimi zaman çalışana eksik prim yatırılabiliyor. Bu durum çalışanın emekli maaşını da etkiliyor.

Sigorta primleri kendisine ödenen ücretten gösterilmediği durumlarda işçiye iş sözleşmesini haklı nedenle fesih imkânı verilebiliyor. Eğer çalışan eksik yatırılan primlerini dava konusu yapmak istiyorsa bunu banka üzerinden yapılan ödemeler ile kanıtlayabilir.


SGK işçiye mesaj gönderiyor

Öte yandan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kontrollerinde işçinin prime esas kazancında bir önceki aya göre yüzde 20 azalma görürse, işçiye mesaj gönderiyor. Ayrıca işverene gönderilen bildirim ile de hata varsa düzeltilmesi isteniyor. Eğer primlerinin yatırılması ile işçi iş sözleşmesini feshederse, işveren kıdem tazminatı ödemek zorunda da kalabilir.

e-Devlet’ten hizmet dökümüne bakma

Vatandaşlar e-Devlet’e kimlik numaraları ve şifre bilgileri ile giriş yaparak hizmet dökümlerini görüntüleyebilirler. Söz konusu ekranda sigortalı işe giriş çıkış, sigortalı gün sayısı, çalışılan şirket bilgileri ve ne kadar prim ödemesi yapıldığı gibi bilgiler görüntülenebiliyor.

Exit mobile version