Gündem

Hangi Kredi Türü Olduğu Fark Etmez! İptal Eden Kredi Kullanıcıları Paralarını Geri Alıyor!

Günümüz şartlarında birçok kişi çeşitli ihtiyaçlarına yönelik bankaların hizmete sunduğu kredilerden yararlanıyor. Özel ihtiyaçlarını karşılamak için ya da konut veya taşıt almak için ihtiyaç duydukları kredileri almak adına soluğu bankalarda alıyorlar. Kişi kendine en uygun kredi seçeneğine karar verdikten sonra sıra evrak işine geliyor. İşte burada çoğu zaman okunmadan imzalanan kredi belgeleri, kredi kullanıcılarının başına birtakım dertler açıyor.

Artık İki Tarafın da Hakları Korunuyor

Son zamanlarda bankalar sundukları kredi hizmetleri arasına, hayat sigortası şartı ile verilen kredileri sokmuştu. Ancak burada yargıya taşınan vakalar ortaya çıktı. Birçok kişi okumadan imzaladığı kredi şartları arasında hayat sigortası şartını görünce soluğu mahkemede aldı. Hatta hayat sigortası şartından haberdar olan ancak tedavi süreci başlamış olan hastalılarını gizleyen kişiler hayat sigortası kapsamında birçok hakkından yararlanamadı. Tüm bu olaylar gerek banka gerek kredi kullanıcısı olsun iki tarafından hak kaybıyla sonuçlanan olayların yaşanmasına sebep oldu. Geçtiğimiz ay SEDDK ve TCBMM iki ayrı düzenleme yaptı. Bu düzenlemelerle banka ve tüketicileri hakları, hayat sigortası şartı içeren krediler konusunda net şekilde düzenlendi.

Hayat Sigortası Bir Zorunluluk Değil

Öncelikle bankalar kredi hizmeti sağlarken hayat sigortasını bir zorunluluk olarak sunamıyorlar. Kredi hizmeti verirken hayat sigortası ancak bir seçenek olabiliyor. Banka, hayat sigortası da yaptıran kredi kullanıcılarına daha uygun vade ve faiz seçenekleri olan kredi hizmetleri sunabiliyor.

Hayat sigortası yaptırmadan kredi kullanmak isteyenlere de kredi hizmeti sunuluyor. Ancak banka, riskli olarak gördüğü tüketicisine daha yüksek kredi şartları ve faiz seçenekleri sunabiliyor. Bunun yanında banka, hayat sigortası olmayan olası tüketicilerine kredi hizmeti vermeme hakkı da bulunuyor.

Hayat Sigortası Banka Üzerinden Yapılmak Zorunda Değil

Hayat sigortası şartı olan bir kredi seçeneğini değerlendiren tüketici, hayat sigortasını kredi kullandığı banka üzerinden yapmak zorunda değil. Başka bir sigorta şirketinden yaptırdığınız hayat sigortasının poliçesini bankaya vermeniz durumunda bu imkândan yararlanabilirsiniz. Ancak imzalanan hayat sigortası şartlı kredi kullanımı şartlarına uygun olması gerekiyor. Bankanın uygun gördüğü poliçeyi bir ay içerisinde sunmanız durumunda, hayat sigortasının hangi sigorta şirketi üzerinden yapıldığının bir önemi yok. Ancak söylemekte fayda var; banka bünyesinde sunulan hayat sigortası seçeneğini tercih etmek daha uygun vade ve faiz oranları sağlayabiliyor.

Poliçe Ödemeleri İade Ediliyor

Bankanın sunduğu hayat sigortası şartı olan bir kredi seçeneğini tercih etmeniz durumunda, hayat sigortası ödemelerinden vazgeçerseniz bu durumu tüketci mahkemesine taşımanız gerekiyor. Daha sonrasında poliçeniz iptal edilerek primlerini iade olarak alabilirsiniz. Ancak banka mevcut kredi şartları yerine getirilmediği için size daha ağır şartları bulunan bir geri ödeme seçeneği sunma hakkı kazanıyor.