GündemManşetSağlık

Hastalıklara karşı en dirençli kan grubu belli oldu!

İngiltere’de yapılan bir çalışma bilim camiasında büyük yankı uyandırdı. Araştırmada hangi kan grubunun hastalıklara karşı daha dirençli olduğu irdelendi. Yapılan araştırmaya göre hastalıklara karşı en dirençli kan grubu “0” olarak açıklandı.

Bulaşıcı hastalık ve kanser riski

Londra Üniversitesi’ne bağlı Royal Holloway Üniversitesi’nde gerçekleştirilen çalışmada, tansiyon, bulaşıcı hastalıklara yakalanma riski ve kanser de dahil olmak üzere birçok hastalığın nedeninin kan grupları olabileceği açıklandı. Yapılan araştırmada, kan grubunu belirlemede rol alan genlerin aynı zamanda beyinde kan pıhtılaşması riski ile de bağlantılı olduğu açıklandı.

882 kişi üzerinde gerçekleşirilen çalışmada araştırmacılar, AB kan grubuna sahip kişilerin beyinde kan pıhtılaşması riskinin diğer gruplara göre ortalama 5,6 kat daha fazla olduğu belirtilirken, 0 kan grubuna sahip kişilerin ise neredeyse yarı yarıya daha az olduğu aktarıldı.

Çevresel faktörlere karşı da dirençliler

Geçtiğimiz yıllarda ABD’de gerçekleştirilen bir araştırmada da kan grubu AB olan kişilerin kalp rahatsızlığına yakalanma risklerinin yüzde 23 daha fazla olduğu, kan grubu B olan kişilerin ise 0 grubuna göre yüzde 11 daha riskli kesimde yer aldığı vurgulanmıştı.

Gerçekleştirilen başka bir araştırmada ise kan grubu 0 olan kişilerin hava kirliliği gibi çevresel faktörlerden karşısında daha dirençli olduğu, bunun yanı sıra kalp krizi risklerinin de daha düşük olduğu aktarılmıştı.