Gündem

Hastaneye giden herkesi ilgilendiriyor: SGK’ya başvuran para iadesi alacak!

Türkiye’de hastaneye giden vatandaşları ilgilendiren çok önemli bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklamalara göre, özel hastaneler, corona virüsü tedavisi gören hastaların yanında doktor kararı ile kalan refakatçilerden ücret alamaz. Hastanın yanında keyfi kalanlardan para alınması durumunda, vatandaşlar SGK‘ye başvurup alınan bedelin fazlalığı var ise iadesini talep edebiliyorlar.

Corona virüsü pandemisinde hastaneye yatışlar devam ediyor. Özel hastanelerde tedavi gören kişileri ve bu kişilerin yakınlarını ilgilendiren önemli bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklamaya göre, özel hastanelerin, Covid-19 tedavisi gören hastaların yanında doktor kararı ile kalan refakatçilerden ücret alınamaz.

Zorunlu kalandan para alınamaz

Bu kapsamda bilgilendirmede bulunan Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, “Özel hastaneler, tanı ve tedavilerden ücret alamayacakları için hastanın yanına refakatçi istiyorlar. Refakatçiden günlük yatak bedeli olarak beş yıldızlı otellerin bile üzerinde bir fiyat isteniyor. 750, 1000, 1500 lira gibi gecelik yatak ücreti, ‘Biz bunu hastadan almadık, refakatçiden aldık’ diye… Refakatçi kalınıp kalınmamasını belirlemek doktorun yetkisindedir ve refakatçiden para alınması sadece keyfe keder kalımlardadır. Yani, ‘Ben annemin, babamın, eşimin yanında kalmak istiyorum, aslında zorunlu değil, ihtiyacı da yok, kendi başına halledebilir ama ben kalmak istiyorum.’ derse para alabilirler. Fakat doktor derse ki ‘Bu kişi kendi bakımını yapamaz, dolayısıyla bir refakatçi şart’, o refakatçiden de ücret alınamaz.”

Zorunlu kalımlar için ücret alınması konusunda açıklama yapan Şahin, “Öncelikle Sosyal Güvenlik birimine başvuracaklar. ‘Biz orada şu şekilde kaldık’ diye faturalarını gösterecekler. Onlar zaten kendi sistemlerinden bakıp fazlalıkları belirliyorlar. Özel hastaneye bir ceza kesiliyor, o alınan bedelin 5 katı kadar. Sonra iadesi için hakem heyetine ya da tüketici mahkemesine başvuruluyor.” İfadelerini kullandı.

Keyfi kalımlarda ücret yarı yarıya

Keyfi kalımlar için ise “Bu durumda refakatçi ücreti yarı yarıyadır. Orada da özel hastaneler tam fiyat alıyor. O da SGK’de belirlidir. Özel hastanelerin yatak fiyatları tüm illerin SGK’lerinde belirlidir. Hemen SGK’ye başvurup alınan bedelin fazlalığı var ise iadesini tüketicilerimiz talep edebilir.” Denildi.

Corona virüsü testi ücretsiz mi?

Corona virüsü testi özel hastanelere göre değişiklik gösteriyor. Sağlık Bakanlığı PCR test ücretini 250 lira olarak açıkladı. Özel hastaneler 250 TL üzerinde test yapamazlar.