Genel

Hava Trafik Kontrolörlerinden maaş çağrısı: 1.4 milyar Euro kaybediyoruz

Hava Trafik Kontrolörleri (HTK) ve Diğer Ulaştırma Çalışanları Sendikası, “Bu faaliyet, Türkiye Yüzyılı için bir adımdır” başlığıyla yayınladığı basın bülteninde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çağrıda bulundu. Yapılan açıklamada, ülkemizdeki hava trafik kontrolörlerinin maaşlarından, emeklilik primlerine, kullandıkları servislerden, eğitimlerine dek tüm maaliyetlerinin Türkiye’nin de üyesi olduğu Brüksel merkezli Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı (EUROCONTROL) adlı kuruluş vasıtasıyla karşılandığına dikkat çekilerek, “Bütçeye hiçbir yükleri olmadığı gibi, maaşlarından kesilen vergilerle bütçeye kazanım sağlayan kamu görevlileri” olduklarının altı çizildi.
Öte yandan maaşlarının emsal ülke kurumlarındaki meslektaşlarından daha düşük olduğuna değinilerek, maaşlarının bu ülkelerle denkleştirilmesini talep ederek, “Böylelikle milli maliyetlerimizin artırılarak, ülkemize döviz girdisi sağlanması hedeflenmektedir. Türkiye, Avrupa’nın en büyük ikinci hava sahası olmasına karşın, birim başı maliyet bakımından son sıralardadır. (Emsal ülkeler bir uçaktan ortalama 80 EURO civarı ücret alırken, Türkiye 20 EURO civarı almaktadır) Sayıştay Başkanlığı’nın tavsiyeleri hayata geçirilmediği için ülkemiz her yıl 1.4 milyar EURO’ya varan döviz gelirinden mahrum kalmaktadır. Bu meblağ, ülkemize kazandırılmak yerine Türk hava sahasını kullanan yabancı havayolu şirketlerine geri dönmekte, onlara fayda sağlamaktadır” sözlerine yer verildi. Yapılan açıklamada ayrıca şu noktaya dikkat çekildi:
“Sayın Cumhurbaşkanımız, zamanında bir vesileyle mezkur durumlardan haberdar edilmesiyle birlikte “gereği yapılsın” talimatı vermesine karşın, akabindeki bürokratik engeller sebebiyle yine hiçbir ilerleme sağlanamamıştır.”

“ÜLKEMİZİ İLERİYE TAŞIYACAK BİR ADIM”

HTK’ların maaşlarında ve özlük haklarında yapılacak iyileştirmelerin oluşturacağı olumlu durumlara vurgu yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Hava Trafik Kontrolörlerimiz, özlük haklarında iyileştirmeye gidilmesi, Türkiye Yüzyılı vizyonuyla ülkemizin ve hazinemizin kaybına dur denilmesini hedefleyerek, havacılık alanında Avrupa’nın zirvesinde olan ülkemizi daha da ileri taşıyacak bir adım atılmasını hedeflemektedir. Bu doğrultuda, sesini Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Sayın Bakanımıza duyurmak, ülkemizin kaybı konusunda kamuoyunda farkındalık oluşturmak için ICAO Uluslararası Havacılık Kuralları ve Sivil Havacılık Kanunları, DHMİ Türkiye AIP’si, Anlaşma Mektupları ve diğer ulusal mevzuata harfiyen bağlı kalarak, 26 Eylül 2023 tarihinden itibaren başlamak üzere meşru taleplerimizin yerine getirilinceye dek inisiyatif almadan çalışma faaliyetleri icra edilecektir.
Hava trafik kontrolörleri, şirketlerin yakıt sarfiyatını ve karbon emisyonunu azaltmak, ulaşım mesafesini kısaltmak maksadıyla, mesleki açıdan zorunda olmadıkları halde kendi iş yüklerini ve risklerini arttırarak uçaklara direkt rotalar vermektedirler. İnisiyatif almadan çalışma faaliyeti katiyen bir grev ya da iş yavaşlatma değil, hava trafik kontrolörlerimizin farkındalık oluşturmak için kendi inisiyatiflerinde olan direkt rota uygulamasını askıya almaktan ibarettir. VIP ve ambulans uçaklar, askeri uçuşlar ve İHA/SİHA’lar, havacılık kuralları çerçevesinde acil durum deklare eden trafikler için öncelikli iniş kalkış, direkt rota verme ve diğer her türlü inisiyatif dahilindeki kolaylaştırıcı uygulamalar sürdürülecektir.”

HAVA TRAFİK KONTROLÖRLERİNİN TALEPLERİ

1- Sayıştay Başkanlığı’nın tavsiyeleri doğrultusunda hava trafik kontrolörlerimizin özlük haklarının emsal ülke standartlarına çıkarılması maksadıyla seyrüsefer (havacılık) tazminatı ödemelerinde hava trafik kontrolörlerimizin önem ve itibar bakımından denk meslek grubu olan pilotlarla birlikte ayrı bir klasmanda tutularak, tazminat oranlarında gerekli güncellemelerin yapılması. Böylelikle ülkemize döviz girdisi sağlanarak, Hazine’nin gelirlerinin artırılması.
2- Zorlu işe alım şartları göz önüne alındığında uzman kadrosuna denk bir statüde bulunan hava trafik kontrolörlerimizin ek göstergelerinin 4200’e çıkarılması. (Halihazırda ek göstergeleri asgari düzeydedir)
3- Çalışma koşullarının iyileştirilmesi, yıpratıcı çalışma saatlerinin azaltılması.
4- Hava trafik kontrolörlerimiz için kariyer planlamasına cevaz verecek düzenlemelerin hayata geçirilmesi.