Havalimanlarında grev var: En az 3 gün sürecek! Uçuşlarda aksama ve gecikme yaşanabilir

Havalimanlarında grev var. Uçakla seyahat planı olan kişileri ilgilendiriyor. Türkiye genelinde havalimanlarında yapılacak olan grev nedeniyle uçuşlarda aksamalar ve gecikmeler yaşanabilir. Grevin en az 3 gün sürebileceği öğrenildi.

EN AZ 3 GÜN SÜRECEK

Hava Trafik Kontrolörleri’nden (HTK) düşük maaş çağrısı yapıldı. HTK, emsal ülkelerdeki Hava Trafik Kontrolörlerinden çok daha düşük maaş aldıklarını ve bu maaşın emsal ülkelerdekilerle denkleştirilmesini istiyor.

Hava Trafik Kontrolörleri sendikayla anlaşamadı. Dünyanın en riskli meslekleri arasında yer alan hava trafik kontrolleri haklarını aramak için çalışma planlarında yeni bir düzenlemeye gidiyorlar.

HAVA TRAFİK KONTROLÖRLERİNİN TALEPLERİ

1- Sayıştay Başkanlığı’nın tavsiyeleri doğrultusunda hava trafik kontrolörlerimizin özlük haklarının emsal ülke standartlarına çıkarılması maksadıyla seyrüsefer (havacılık) tazminatı ödemelerinde hava trafik kontrolörlerimizin kurum bünyesinde görev yapan, önem ve itibar bakımından denk meslek grubu olan pilotlarla birlikte ayrı bir klasmanda tutularak, tazminat oranlarında gerekli güncellemelerin yapılması.
Böylelikle ülkemize döviz girdisi sağlanarak, Hazine’nin gelirlerinin arttırılması.

Bu talep çerçevesinde 399 Sayılı KHK’nin Ek 2. Maddesinde düzenlenen havacılık tazminatı oranının artırımı ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ekli (I) sayılı Cetvelinde düzenlenen ek ödeme oranının artırımı maksadıyla anılan maddelerde değişiklik öngörülmüş olup, bu değişiklikle ülke ekonomisine toplam 1.8 Milyar Lira kaynak girdisi sağlanacaktır. Bu girdinin yaklaşık 600 Milyon Lirası doğrudan Hazineye vergi geliri olarak kaydedilecektir.

2- Zorlu işe alım şartları göz önüne alındığında uzman kadrosuna denk bir statüde bulunan hava trafik kontrolörlerimizin teknik hizmetler sınıfına alınarak, ek göstergelerinin 4200’e çıkarılması. (Halihazırda ek göstergeleri asgari düzeydedir) Uzmanlığa denk zorlu işe giriş şartları, uluslararası lisans gereklilikleri ve diğer kalifikasyonlarıyla halihazırda en düşük seviye olan 2800 ek göstergede emekli olmak durumunda kalan bu meslek grubunun, sahip olduğu niteliklerle uyumlu bir ek gösterge seviyesine çıkarılması hedeflenmektedir.
İlaveten, işin doğası gereği belli bir yaştan sonra icrası zor bir meslek olduğundan üst yaş grubunu emekliliğe teşvik ederek, genç istihdamının önü açılacaktır.

Kaynak: Ege Haber

Exit mobile version