Gündemİzmir HaberleriManşet

Hazine arazisi çözümünde kentsel dönüşüm düşünülmeli

ÖZEL HABER/ Didar DEMİRCİ- Türkiye’de son yıllarda yaşanan en büyük problemlerden biri olan konut sorununun çözümü için hazineye ait arazilerin imara açılması çözüm olarak sunuluyordu. Bu çağrıya Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından yanıt geldi.

Bakan Özhaseki, vatandaşın konuta ulaşımını kolaylaştırmak ve kiraları düşürmek için hazine arazilerini imara açacaklarını duyurdu. Sektör temsilcileri tarafından olumlu karşılanan uygulamanın nasıl ilerleyeceği ise merak ediliyor. Konuya ilişkin sorularımızı yanıtlayan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Müteahhitler Federasyonu Başkanı İsmail Kahraman, hazine arazilerini imara açacak uygulamayı “Sektör açısından umut verici” olarak yorumladı.

ÇÖZÜM İÇİN ÖNEMLİ BİR FIRSAT

Hazine arazilerinin imara açılmasına ilişkin Kahraman, “Dar ve orta gelirli vatandaşlarımızın konuta erişimini sağlayacak önemli bir girişim olacağına inanıyorum. Ayrıca İzmir Ticaret Odası İnşaat Komitesi ve Müteahhitler Federasyonu olarak, uzun süredir dile getirmiş olduğumuz çözüm önerimizin gündeme gelmesinin sektörümüz açısından da umut verici bir çalışma olacağını düşünüyorum” dedi. Üretilen her bir konutun arsa payı maliyetinin yaklaşık olarak bir konut maliyetinin yüzde 50-55’ini oluşturduğunu aktaran Kahraman, “Bu oran çok yüksek. Yani 5 milyona satılan bir konutun arsa payı 2.5 milyon ve biraz üzerinde diyebiliriz. O nedenle devlet eliyle arsa üretimi çözüm için önemli bir fırsat olacaktır” diye konuştu.

Türkiye’de riskli yapı stoğunun yüzde 60 sevilerinde olduğuna dikkat çeken Müteahhitler Federasyonu Başkanı Kahraman, hazine arazilerini imara açacak çözüm önerisi içinde kentsel dönüşümün de teşvik edilmesi gerektiğini belirtti.

ARZ TALEP DENGESİ GÖZETİLMELİ

Sürecin zaman içerisinde netleşeceğini belirten Kahraman, öncelikli olarak büyükşehirler ve deprem riski yüksek olan şehirlerde arsa üretimi yapılmasında fayda olduğunu söyledi. Kahraman, “İmara açılacak hazine arazilerinin bütüncül bir plan içerisinde planlanması, arz talep dengesinin gözetilmiş nitelikte olması önemli bir kriter olacaktır. Öte yandan Bakanlığın üreteceği arsalar hangi yöntem ile değerlendirilecek? TOKİ tarafından proje mi geliştirilecek? Arsa olarak vatandaşlara mı verilecek? Özel sektör bu işin neresinde olacak? Tüm bu soruların cevabını da üretilecek arsa kadar önemli olduğunu düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ DE TEŞVİK ETMELİ

Ülkemizdeki yapı stoğunun yüzde 60 civarında depreme dayanıksız riskli binalardan oluştuğunu vurgulayan Kahraman, bu oranın İzmir’de biraz daha yüksek olduğunun altını çizdi. Kahraman, “Üretilecek arsaların konut erişimine önemli katkısının yanında özellikle kentsel dönüşümü teşvik edecek şekilde planlanmasını da önemsiyoruz. Bakanlık tarafından arsa üretilmesinin öncelikle İzmir ve İstanbul gibi deprem riski yüksek olan illerimizden başlayarak pilot uygulama ile daha sonrasında ülke genelinde yayılması odak noktamız. Sadece konut erişimi değil, deprem riskini de azaltacak ve kentsel dönüşümün de önünü açacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

SEKTÖR AÇISINDAN DA ÇOK ÖNEMLİ

Ülke genelinde riskli yapı stoğunun fazla olduğunu belirterek sözlerini sürdüren Kahraman, “Bu dönüşümün yapılabilmesi, vatandaşın konuta erişimin sağlanması ve kiraları düşürme gibi hedeflere sadece Bakanlık tarafından üstlenilecek çalışmalarla ulaşmanın kısa vadede olmayacağını düşünüyorum. Ülkemizde yaklaşık olarak 300 bin müteahhit meslektaşımız bulunmaktadır. Bunların çok büyük bir bölümü arsa bulamadığından ve malzeme fiyatlarının aşırı derece yüksek olmasından kaynaklı proje üretememekte; bunun yanında yüksek enflasyon, sattığını yerine koyamamak ve vatandaşın alım gücünün olmaması sektörün daralmasına neden oldu. O nedenle sektör açısından da çok önemli” ifadelerine yer verdi. Bakan Özhaseki’ye çözüm için teşekkürlerini ileten Kahraman, “İnanıyorum ki 300 binin üzerinde müteahhittin de sisteme dahil olmasıyla ülke olarak bu sorunların da üstesinden geleceğiz” dedi.

GÜLEROĞLU: BİR AN ÖNCE UYGULAMAYA GEÇİLMELİ

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası (İZEKO) Başkanı Mesut Güleroğlu da konuya ilişkin görüşlerini paylaştı. Güleroğlu, “Özhaseki’nin açıklamasının ardından kira ya da ev fiyatlarına hemen bir yansıma olmaz. Bu yerler satın alınacak, satın alındıktan sonra inşaat yapılacak. En az 2-3 yıl süre lazım. Olumlu bir çalışma yapılmış o bir gerçek. Tabi şu anda özellikle İzmir’in içerisinde arsa üretilemiyor. Arsa üretilmesi daha makul olacaktır. Zaman içerisinde uygulamanın nasıl olacağını göreceğiz. Önce bir yasa çıkacak sonra yönetmeliği çıkacak. Bir kere arsa üretilmesi lazım. Konuta üretilsin, özel kişilere verilsin, müteahhitlere verilsin. Ama inşaat yapılması kaydıyla… Şu anda müteahhitler inşaat da yapamıyor. Maliyetler çok yükseldi. Konut kredi faiz oranları çok yüksek, o yüzden yeni üretilen inşaatlar da satılmıyor. Böyle giderse bir çok müteahhit de batacak” sözlerini kaydetti.

Konut çıkmazının çözümü kamu arazilerinde