Hem kamu hem özel 21 banka harekete geçti: Krediye erişimde yeni dönem

Finansmana erişim konusundaki sorunları çözmek amacıyla ihracatçı KOBİ’lere destek sağlayacak olan ‘İGE Kefalet Portalı’, kamu ve özel sektörde yer alan 21 bankanın da katılımıyla hayata geçirildi.

İhracatı Geliştirme AŞ (İGE) tarafından başlatılan portal, ihracatçıları ve KOBİ’leri uygun faiz oranlarıyla krediye daha hızlı bir şekilde ulaştırmayı hedefliyor. Portal sayesinde finansmana erişme süresi, 2 aydan 7 güne indirilecek, bu da finansman maliyetlerinde sadeleşmeye yol açacak.

Aynı anda tüm bankalara kredi başvurusu

Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu, portalın tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, finansmana erişimin artmasının ihracat rakamları üzerinde olumlu etkiler yarattığını belirtti. İGE Kefalet Portalı’nın, ihracatçılar için finansmana ulaşmayı kolaylaştıran önemli bir uygulama olduğunu vurgulayarak, portal aracılığıyla Türkiye genelindeki ihracatçıların tüm bankalara aynı anda kredi başvurusu yapabileceğini ve bankaların sunduğu finansman şartlarını karşılaştırabileceğini ifade etti.

Ortak havuz sistemi

TİM Başkanı Mustafa Gültepe ise portalın işleyişi hakkında şu bilgileri paylaştı: “Firmaların önce bankaya başvurması gerekiyordu. Banka inceledikten sonra bizlere firmaları yönlendiriyordu. Şimdi bu portala direkt olarak başvurabilecek ihracatçımız. İhracatı Geliştirme AŞ tarafından değerlendirildikten sonra ortak bir havuza koyulacak. Hangi firmanın ne kadar krediye ihtiyacı var, hangi vadede istiyor, ne şekilde istiyor, bu platform üzerinden görülebilecek. Bu sayede bankalar yeni müşteri kazanırken, ihracatçılar da daha kısa, uygun ve uzun vadeli krediye ulaşabilecekler.”

İhracatı Geliştirme AŞ Genel Müdürü Kasım Akdeniz ise KOBİ’lerin finansmana ulaşımındaki zorluklara dikkat çekerek, İGE Kefalet Portalı’nın ihracatçıların tüm bankalara tek bir platform üzerinden kredi başvurusu yapmalarını sağlayarak bu süreci hızlandırmayı amaçladığını belirtti.

 

Exit mobile version