Gündem

Hem sıfır hem de ikinci el araç piyasasını etkileyecek; Ticaret Bakanlığı’nın bu hamlesi fiyatları dibe kadar çekecek!

Bir süredir vatandaşın en büyük sıkıntısı birinci el otomobil piyasasında tahmin edilenden daha çok yaşanmaya başlanan artışlar olur hale geldi. Araç sahibi olmayı imkansız hale getiren bu artışlar, sadece vatandaşların değil; Ticaret Bakanlığı’nın da dikkatlerini çekti. İkinci el araç piyasasında sıfır otomobil satışını yasaklamayı amaçlayan Ticaret Bakanlığı’ndan ilk açıklama Bakan Mehmet Muş’tan geldi.

PANDEMİDEN SONRA BAŞLAYAN TEDARİK SIKINTILARI FİYATLARI ARTIRDI

Özellikle pandemi günlerinden bu yana sıfır otomobillerin fiyatını artıran en önemli etkenlerden birisi de parça tedarikinde gözle görülür hale gelmiş olan tedarik sıkıntısı oldu. Tedarik sıkıntısı nedeniyle piyasaya araç yetirmekte zorlanan dünyaca ünlü markalar, tek tip araç üretme yöntemini bile denemeye başladı. Buna bir de dünyayı etkisi altına almış çip krizi eklenince otomotiv sanayinin zam üzerine zam alması alışılagelmiş bir durum oldu. Ancak Türkiye’de sıfır aracı ikinci araç piyasasına sokan ve halk arasında “al-satçı” olarak adlandırılan bayiler, piyasanın daha da artmasına neden oldu.

FIRSATÇILAR FİYATLARIN ARTMASINI DA FIRSAT BİLDİ

Bazı “fırsatçılar” tarafından yapılan al-sat uygulaması, sıfır aracı markadan alıp, ikinci el araç piyasasına sokulmasıyla gerçekleştirilmeye başladı. Bu duruma bir de geleceğini tahmin ettikleri zamları ekleyen bayiler, stokçuluğu da kullanarak, piyasa değerlerini araçlar açısından daha da yükseltti. Hem ikinci el hem de sıfır araçların piyasalarını yükselten bu durumun önüne geçmek isteyen Ticaret Bakanlığı, işletmelere araç satışı kısıtlaması getirmek için hazırlıklarını tamamladı.

İKİNCİ EL ARAÇ SATIŞINA YASAK YOLDA

Sıfır alınan otomobile ikinci el satış yasağı getirmeye hazırlanan Ticaret Bakanlığı’ndan ilk sinyal Ticaret Bakanı Mehmet Muş’tan geldi. Yasağın ardından şirketlerin aldığı aracın üzerinden 6 ay geçmeden ve araç 5 bin kilometreye ulaşmadan satışı gerçekleştiremeyeceğini duyuran Bakan Muş, bu yöntem ile araç piyasasında fiyat düşmesi eğilimi beklediklerini açıkladı. Öte yandan kurala uymayan işletmelerin cezalandırılacağı öğrenildi.