Her 10 kişiden biri kullanıyor: Antidepresan nedir? Antidepresan kullanmak mutluluk verir mi?

Türkiye, güncel verilerle her 10 kişiden birinin antidepresan kullandığı bir ülke. Zorlu ekonomik şartlar, çalışma ortamında uygulanan psikolojik baskı, aile ve sosyal çevreden yaşanan kopukluk, başarısızlık hissi gibi sebepler nedeniyle alınan antidepresanlar günümüzde yaygın bir şekilde kullanılıyor. Üstelik kadınlarda kullanım oranı, erkeklerden çok daha fazla. Peki antidepresan nedir? Antidepresanlar gerçekten mutluluk verir mi?

Beyinde sinir hücreleri arasındaki iletişimi sağlayan ve ‘nörotransmitter’ adı verilen maddeler bulunur. Depresyon, kaygı gibi durumlarda bu maddelerin dengesi bozulur. Antidepresanlar ise bu bozulmuş dengeyi değiştirerek, beynin yeniden normal bir şekilde çalışmasını sağlamak için kullanılan ilaçlar olarak tanımlanır.

Bu ilaçlar depresyon tedavisinin yanı sıra obsesif kompulsif bozukluk, anksiyete bozuklukları ile zihinsel ve bedensel belirtisi olan ve ciddi psikolojik sorunlara neden olan birçok hastalığın tedavisinde kullanılır. Sonuçları ise araştırmalarla kanıtlanmıştır.

ANTİDEPRESANLAR MUTLU EDER Mİ?

Gelin bir de antidepresanların gerçekten mutluluk hormonuna olan etkisini inceleyelim… Mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonin hormonu, beyinde duyguların düzenlenmesi, sinir ve öfkenin kontrolü, antisosyal davranışların engellenmesi, stres cevabı ve kaygı kontrolü gibi pek çok olayda görev alır. Ayrıca serotonin hormonu, vücuttaki birçok mekanizmada görev alan bir nörotransmitterdir.

DEPRESYON SEVİYESİNİ AZALTIYOR

Antidepresan gruplarının bir parçası olan seçici serotonin gerialım inhibitörleri de, seratoninin hücreye geri alımını engelleyerek uyaracağı alıcı hücrenin daha fazla serotonine maruz kalmasını sağlar. Vücuttaki serotonin düzeyi artınca da depresyon seviyesinin artması engellenmiş olur.

Exit mobile version