Her derde deva erkenci ıspanak hasadı İzmir’de başladı

İzmirliler, erkenci ıspanak hasadına başladı. Sabahın erken saatlerinde tarlalara gelen işçiler, hasat ettikleri ıspanakları topladıktan sonra yıkayarak kamyonlara yüklüyorlar. Menemen ilçesinde binlerce dönüm tarım arazisinde yetiştirilen erkenci ıspanak, İstanbul ve İzmir’deki ihtiyacın büyük bir kısmını karşılıyor.

Üretici Süleyman Aydın, erkenci ıspanağın diğer mahsullerden farklı olduğunu vurguluyor. Ispanağın işçilik gerektiren bir ürün olduğunu ve tarladan çıktıktan sonra temizlenmesi ve yıkanması gibi işlemlerin gerektiğini söylüyor. Aydın, tarladan çıkan ıspanağın tarlalarda 4-5 TL’ye satıldığını ancak pazarlarda fiyatının 15-20 TL’ye kadar çıkabildiğini ifade ediyor.

Kuraklık onları da vurdu

Kuraklık sorununun işlerini daha da zorlaştırdığını belirten Aydın, yağmur yağmadığı için sulama yapamadıklarını ve ürünlerin bozulmaya başladığını söylüyor. Aydın, erkenci dikimlerde yaklaşık bir ton ürün elde ettiklerini ancak başlangıçta bu miktarlara ulaşamadıklarını ifade ediyor.

Tarım işçisi Serdar Demirkıran, sabahın erken saatlerinde tarlaya gidip öğleden sonra evlerine döndüklerini belirtiyor. İşçiler, yağmurda ve çamurda çalıştıklarını ifade ediyor. Leyla Yağcı ise yevmiyelerinin düşük olduğunu ve düşük ücretlerle çalıştıklarını söylüyor.

Her derde deva

Ispanağın sağlık açısından birçok faydası olduğunu belirten uzmanlar, içerdiği glikogliserolipit sayesinde sindirim sistemindeki iltihapların iyileşmesine yardımcı olduğunu ve sindirim sistemini düzenlediğini ifade ediyor. Ayrıca ıspanak, beta-karoten içeriğiyle göz sağlığını desteklerken, K vitamini sayesinde kanı pıhtılaştırarak hemofili semptomlarını hafifletiyor. Ispanağın antioksidan özelliği, kalp hastalığından kansere kadar birçok hastalığı önlemeye yardımcı oluyor. Ayrıca kalsiyum içeriğiyle kemik gelişimine katkıda bulunurken, lutein maddesi sayesinde damar sertleşmesi problemlerini önlüyor.

 

Exit mobile version