Editörün SeçtikleriEğitimEkonomi

Her vatandaşı kara kara düşündürecek haber geldi! Tam tamına yüzde 400 zam

Geçtiğimiz yıl 6 ila 10 bin arasında olan kitap ücretlerinin bu yıl 5 katına çıkması beklendiği duyurulurken bazı özel okulların 40 bin TL’yi aşan kırtasiye masraflarıyla velileri endişelendiği ve velilerin bu zam karşısında ne yapacakları hakkında kara kara düşündükleri paylaşıldı. Konu ile ilgili olarak özel okul velileri, artan masraflarla birlikte ‘özel okul zammı’ kabusuyla karşı karşıya kaldıkları belirtilerek servis ücretleri ve yemeklerin ardından şimdi de ders kitapları için ekstra ödemelerin gündeme geldiği ifade edildi.

KAYGILANDIRMAYA BAŞLADI

Okul harcamaları her geçen yıl arttığı ifade edilerek öğrencilerin eğitim ücretlerinin yanı sıra ulaşım, yemek ve kırtasiye masrafları da sürekli olarak yükseldiği ve uzmanların yeni eğitim yılı öncesi tahminleri, velileri şimdiden kaygılandırmaya başladığı da aktarıldı.

35-40 BİN LİRAYA KADAR ÇIKIYOR

Özel okullar sadece eğitim ücretlerine zam yapmıyor; yemek ve servis ücretlerinin ardından şimdi de ders kitaplarına yönelik büyük artışların gündeme geldiği geçtiğimiz yıllarda 6 bin ile 10 bin TL arasında değişen ders kitabı ücretlerinin bu yıl 35-40 bin TL civarında olması beklendiği ifade edildi. Bu artış ise veliler arasında tepkiye neden olurken bunun adaletsizlik olduğu ve fırsatçılık olduğuna ilişkin görüşler paylaşıldı. Bu konu hakkında Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, ATV Haber’e bir açıklama yaptı. Ağaoğlu açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:

YAPILAN AÇIKLAMA

“Tüketici fiyat endeksi ile üretici fiyat endeksi ortalamasının üzerinde fahiş artışlarla yemek, kitap, servis gibi ek ücretleri dayatıp velilere yüksek faturalar çıkaran birçok özel okul var”

Ağaoğlu ayrıca, özel eğitim kurumlarının ilköğretim sisteminde bedava olan kitapları bile velilere baskıyla sattıklarını ve bu durumun velileri mağdur ettiğini ifade ederek velilerin yüzde 300-400 arasında artan zamlarla baş etmek için çözüm arayışına girerken, Milli Eğitim Bakanlığı onaylı kitapları tercih etmek isteyenler için de çeşitli başvuru yolları olduğunu paylaştı.